Реєстрація війскових формувань

Доброго дня.

В жовтні 2022р. я був мобілізований Кам`янець-Подільським центром комплектування і соціальної підтримки.

Направлений для проходження служби в частину А7103.

Справа в тому, що у частини А7103 немає коду ЄДРПОУ, а той що вказаний в штампі, не належить частині.

Так само немає коду реєстрації і у війскомата.
Я зробив інформаційний запит до Міністерства Оборони України, але відповідь отримал тільки від самої частини А7103.

Питання наступне, чи законо я призваний на військову службу і чи є законі підстави у командирів надавати мені накази, не маючи доручень вчиняти дії від частини, яка згідно Закону України не має юридичної реєстраціі.

Код частини 26616075

Код центру комплектації 09861732

06.08.2023 06:13 554

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 11 месяцев
67 отзывов (67 +) (0 -)
Консультации: 202
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Перш за все, зверніть увагу на той факт, що військові частини реєструються як суб'єкти господарювання в окремому порядку, який визначений Постановою Кабінету Міністрів України №749 від 03.05.2000. Ідентифікаційні коди військових частин не мають бути у відкритому доступі, як у звичайних юридичних осіб, до прикладу, приватного права. Аналогічне і стосується ТЦК та СП. 

Всі районні ТЦК та СП не є окремими юридичними особами, а є підрозділами обласних ТЦК та СП. На жаль, певне рішення Верховного Суду було не зовсім правильно розтлумачене, оскільки в ньому йшлася мова про те, що районні ТЦК та СП не можуть бути самостійними сторонами у судових процесах, оскільки не є юридичними особами, а тільки відповідними підрозділами. Тобто, у всіх подібних судових справах (і, відповідно, є правомочним як юридична особа) має приймати участь саме обласний ТЦК та СП, в систему якого (як юридичної особи) входить районний ТЦК та СП.

Скоріш за все, Ваш запит був отриманий Міністерством оборони України і перенаправлений до військової частини для відповіді по суті. 

На жаль, але наведена Вами підстава щодо законності невиконання наказів командирів не буде правомірною. Я Вас повністю розумію у даній ситуації, і я бачу, виходячи з запиту, від якої організації у Вас бланк для запиту. В подібній теорії є певна юридична обґрунтованість, але здебільшого цей варіант не буде працювати. 

Всі взаємовідносини між військовослужбовцями регулються законами, у тому числі Статутами. У даному випадку така військова частина дійсно існує. 

Якщо Ви цікавитесь можливістю звільнення, переміщення в іншу військову частину - це буде більш дієвим і ми в межах компетенції та Закону зможемо Вам допомогти в цьому. 

У разі, якщо Ви маєте додаткові питання - прошу звернутись t.me/romparts

Буду вдячна за відгук! Гарного Вам дня!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram