Придатність до військової служби по зору

Діагноз: Анізрметропія, гіперметропія високого ступеню, складний гіперметропічний астигматизм, амбліопія виского ступеню лівого ока, хронічна судинна оптична нейропатія, вторинна гіпертензія обох очей.
Гострота зору:
OD = 1,0 з корек.
OS = 0,01 не корег.
26.10.2023 14:43 1067

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
775 отзывов (774 +) (1 -)
Консультации: 1977
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. гострота зору:

У відповідності до статті 31 Розкладу хвороб Наказу № 402, пункт "а" застосовується якщо гострота зору (з корекцією) одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче; пункт "б" застосовується якщо гострота зору (з корекцією) одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1.

У вас гострота зору з крекцією одного ока менше ніж 0,1, а гострота другого ока з корекцією 1,0 - таким чином, ВЛК повинна застосувати статтю 31-б, що означатиме "Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально". 

Як вказано в п. 20.4. Положення про військово-лікарську експертизу, За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
- "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

Таким чином, враховуючи воєнний час, ВЛК повинна встановити обмежену придатність.

2. вторинна гіпертензія:

Вторинна гіпертензія‒це гіпертензія, яка виникає внаслідок існування іншого захворювання, яке можна ідентифікувати. Таким чином, вказане захворювання відсутнє в Розкладі хвороб як самостійна проблема, тому що це не причина а наслідок якогось іншого захворювання. Опосередковано, вторинна гіпертензія відноситься до статті 39 Розкладу хвороб, але тут вже головним чинником постає ваш артеріальний тиск.

3. складний гіперметропічний астигматизм:

тут важлива не тільки назва, а конкретні показники астигматизму. 

Згідно з статтею 30 Розкладу хвороб, до пункту "б" належить астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр.; до пункту "в" належить астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 3,0 дптр і до 6,0 дптр.

Знаючи показники астигматизму, Ви самі зможете визначити, яку статтю повинна встановити ВЛК. Але в будь-якому випадку це або стаття 30-б, або стаття 30-в. Стаття 30-б означатиме обмежену придатність, стаття 30-в означатиме що Ви придатний до служби з таким астигматизмом.

4. анізометропія:

 саме по собі це захворювання не є підставою для вирішення питання щодо ступеню придатності до служби. Існують тільки обмеження щодо певних військових спеціальностей при яких анізометропія є одним із протипоказань. 

5. амбліопія :

відноситься до статті 31 Розкладу хвороб, при визначенні ступеню придатності до служби застосовується разом з оцінкою гостроти зору, тобто в вашому випадку наявність амбліопії все рівно буде означати обмежену придатність.

6. хронічна судинна оптична нейропатія:

нейропатія це ураження нервової системи, в основному супроводжує цукровий діабет, тому відноситься до статті 13 Розкладу хвороб. до пункту «а» статті 13 належать хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, до пункту «б» належать дистальна нейропатія з больовим синдромом. Як бачимо, оптична судинна нейропатія не вказана в Поясненні до застосування статті 13, тому ВЛК навряд чи запише її в постанові щодо ступеня придатності до служби.

Висновок: я вважаю, що за вказаними захворюваннями ВЛК повинна винести постанову про визнання вас обмежено придатним до служби.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram