Виписка з місця реєстрації віддалено

Особа А знаходиться за кордоном і цікавиться здійсненням виписки з місця реєстрації без фізичної присутності.
Квартира, де особа А прописана, знаходиться у Києві та у власності особи Б та особи В. Особа А є у віці військовозобовʼязаного. Питання: яким чином можна виписатися особі А на даний момент або навіть з перспективою законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації,
військового обліку та проходження військової служби»)

26.12.2023 05:10 306

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
734 отзывы (733 +) (1 -)
Консультации: 1857
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Чекаю від вас відповідь на електронну пошту, бо без уточнень не зможу надати повноцінну консультацію. Враховуючи що час на підготовку консультації закінчується, мені треба вже готувати відповідь, але без ваших уточнень я не зможе цього зробити. Тому я тут напишу про можливі наслідки після введення нового закону, а про виписку напишу вам на ел. пошту - після того як отримаю ваші уточнення.

Перш за все треба врахувати, що закон зворотної сили не має. Тобто він почне діяти з моменту прийняття. Якщо правопорушення було здійснене ДО набрання чинності цим законом, то цей закон неможливо буде застосувати. Закон буде застосовуватися тільки до тих правопорушень, які були зроблені ПІСЛЯ підписання Президентом.

Законопроектом передбачено створення кожним призовником/військовозобов'язаним особистого електронного кабінету. Саме через цей електронний кабінет будуть приходити повістки.

Якщо особа ухилилася від створення електронного кабінету, або проігнорувала вимоги повістки, отриманої в електронному вигляді, тоді  відомості про цю особу будуть автоматично внесені в Єдиний реєстр боржників. Що це означає:

  • заборона виїзду за кордон;
  • заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;
  • відмова в укладенні кредитного договору, договору позики;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Щодо арешту майна: це не арешт в чистому вигляді. Це заборона на купівлю (продаж) майна. Всі подібні операції повинні проходити державну реєстрацію. Функцію державного реєстратора виконує нотаріус (або приватний або державний). Нотаріус не зможе завершити реєстрацію угоди, бо в реєстрі буде вписана заборона. Якщо у вас є гроші - Ви не зможете нічого купити; якщо у вас є майно - Ви не зможете його продати/подарувати.

На даний час всі повістки повинні вручатися тільки особисто, під особистий підпис. Ви за кордоном. Там немає представників ТЦК, які можуть вручати повістки. Отже, повістку зможете отримати тільки через особистий кабінет. 

Також слід зазначити, що це всього лише законопроект. Його ще треба внести на голосування, проголосувати і отримати підпис Президента. Тому багато чого в ньому ще може змінитися. Саме по цій причині я не розділяю думку багатьох людей, які вже кинулися коментувати норми цього законопроекту, і вигадувати  - як їх обійти. Наприклад, та ж сама норма, згідно якої людина буде вважатися призовником не до 27-ми років, а до 25-ти, насправді вже давно проголосована депутатами, ще в травні, але Президент досі не підписав закон. Тепер цю норму впихнули в новий законопроект, і виникає цікаве питання: а що робити зі старим? І таких питань багато, тому ще невідомо, в якому остаточному вигляді цей законопроект перетвориться в Закон.

Тепер щодо вашого основного питання:

На даний час умовою зняття з реєстрації в ЦНАПі є відмітка у військово-обліковому документі про зняття з реєстрації в ТЦК. Тобто спочатку - зняття з реєстрації в ТЦК, а вже потім - зняття з реєстрації в ЦНАП.

Незважаючи на це, особу А можна зняти з реєстрації місця проживання, але щоб пояснити алгоритм дій, я чекаю від вас уточнень на електронну пошту. Там же і розміщу свою відповідь.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram