Відсрочка для студентів

У чоловіка 30 років закінчена тільки шкільна освіта. Чи дає відсрочку від мобілізації зарахування на денну форму в коледж/технікум? По новому закону який вступить в дію 18 травня. І чи законно зі сторони навчального закладу при вступі вимагати оновити дані в тцк?
01.05.2024 00:17 449

Консультация исполнителя

Олена Насеко (ТОВ "Спектр Трансбуд")
Юрист
На портале: 4 года
63 отзывы (62 +) (1 -)
Консультации: 313
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Кредити банків

Доброї та мирної ночі. Згідно норм чинного законодавства України та враховуючи постановку Ваших питань повідомляю наступне.

Щодо першого питання.

Відповідно до змін, що найближчим часом будуть внесені Законопроектом № 10449 до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Отже, в даному випадку чоловік матиме законне право на отримання відстрочки у зв’язку з зарахуванням на навчання для здобуття професійної передвищої освіти. Проте, необхідно мати на увазі, що юридично оформити дану відстрочку у зв’язку з зарахуванням на навчання буде неможливо без оновлення його персональних даних через особисту явку в ТЦК та СП чи іншим шляхом. Крім того, як показує практика, то приймальні комісії навчальних закладів вимагають від абітурієнтів пред’являти саме актуальні дані з ТЦК та СП (а не застарілі, які раніше пропускали).  

Щодо наступного питання.

Необхідно розуміти дане розмежування таким чином, що навчальний заклад не стільки вправі вимагати саме «оновлення» абітурієнтами даних в ТЦК та СП, як пред’явлення для вступу на навчання саме актуальних (дійсних) даних, змістом чого являється в тому числі і оновлення даних в ТЦК та СП. Згідно діючого законодавства навчальні заклади дійсно не матимуть права зараховувати на навчання абітурієнтів в разі пред’явлення ними нечинного (застарілого) військово-облікового документа або з застарілими даними в такому документі. Проте, іноді бувають виключення, коли деякі навчальні заклади приймали і з застарілими даними під зобов'язання відвідати ТЦК упродовж певного терміну для заміни документа або запису в ньому актуальних даних. Тобто, оновлення персональних даних в ТЦК та СП в любому випадку неминуче.

Відповідно до пункту 34 постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

- перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

- доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

- надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4)".

Поряд з цим, вищезгаданим Законопроектом 10449 також зобов’язано громадян України, в тому числі і студентів, які перебувають або мають перебувати на військовому обліку, протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити персональні дані.

Оновити персональні дані можна буде наступним чином:

1й варіант – шляхом особистого прибуття до ТЦК та СП;

2й варіант – через ЦНАП;

3й варіант – через електронний кабінет (який має запрацювати пізніше).

В разі виникнення у Вас додаткових питань щодо наданої мною консультації звертайтесь за ел. адресою: naseko529@gmail.com.

Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Мирного неба!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram