Чи я можу отримати відстрочку по догляду за матір'ю коли є сестра?

Я в процесі оформлення догляду на непрофесійній основі за своєю матір`ю з компенсацією і я з нею проживаю, в неї є друга група інвалідності по онко. В мене є працездатна сестра, яка проживає окремо. Сьогодні буду заносити всі документи в ЦНАП, в тому числі форму 080-4/о. На обліку я стою з початку 2020 року, так як міняв місце проживання. Чи я зможу отримати відстрочку після підтвердження догляду?
01.05.2024 10:30 278

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 796
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Нормами статті 23 Закону України  Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (в редакції, чинній на сьогодні), передбачено, що не підлягають призову під час мобілізації та мають право на відстрочку військовозобов’язані:

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

По першій підставі Ви будете мати право на відстрочку, якщо оформити догляд за матір’ю, незалежно від наявності у матері інших працездатних осіб.

В цьому випадку для отриманні відстрочки до ТЦК потрібно надати наступні документи:

- копії паспортів

- копії документів, підтверджуючих родинні зв’язки з матір’ю (свідоцтво про народження)

- копії документів по інвалідності

- копію висновку МСЕК чи ЛКК  про потребу у постійному догляді

- копію довідки про отримання компенсації за догляд на непрофесійній основі.

По другій підставі - наявність у матері інвалідності 2 групи, відстрочку отримати не вийде, оскільки у вашої матері є ще працездатна донька.

Враховуючи викладене, відповідаємо на ваше питання - "Чи я зможу отримати відстрочку після підтвердження догляду?" - так, Ви зможете отримати відстрочку від призову під час мобілізації у зв'язку із здійсненням догляду за матір’ю, яка потребує постійного догляду, у разі наявності у Вас зазначених вище документів. 

Після того, як усі документи будуть у Вас в наявності потрібно буде звертатися до ТЦК та СП із заявою про надання відстрочки та додати до заяви копії підтверджуючих документів. 

Також додатково повідомляємо, що зазначені норми законодавства набувають змін після 18 травня 2024 року. 

Після того, як новий Закон набуде чинності, формулювання підстави буде таке: « Зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду».

У вашому випадку нові зміни у законодавстві, якщо отримувати відстрочку саме по здійсненню догляду за матір’ю, суттєво не зміняться. Саме за цією підставою немає значення, чи оформлено інвалідність чи ні та наявність інших працездатних осіб. Чоловік, який здійснює постійний сторонній догляд за матір’ю, яка такого догляду потребує, має право на відстрочку без будь-яких умов при наявності відповідних підтверджуючих документів. 

Якщо Ви маєте уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram