Заповіт на брата, який хоче на фронт. Обов'язкова доля пенсіонеру. Як мені краще вчинити?

Доброго дня! Ситуація наступна. Бабуся склала заповіт на онука. Вона не хоче, щоб спадкоємцем квартири був її син - інвалід пенсіонер з ознаками деменції, який проживає з нею. Але онук хоче йти на фронт. Тож виникли такі питання:
1) чи зможе він отримати спадок з передової (за відсутності можливості приїхати до Києва та подати документи)?
2) чи зможе він зразу скласти заповіт на сестру?
3) чи дістанеться сину-пенсіонеру обов`язкова доля, якщо він не подасть документи протягом перших пів року?
4) якщо доля дістанеться - чи зможе він заповідати комусь цю долю, чи переписати, якщо отримає? Наприклад, якщо зв`яжеться з аферистами, чи якщо нав`яжеться "опікун".
5) Якщо так, то як краще онучці (мені) чинити в даному випадку? До лікарів іти відмовляється.
6) якщо я стану його опікуном - чи повинна жити з ним в одній квартирі? Чи несу відповідальність за його дії (не вимкнув газ/десь загулів та не повертається додому)?
7) якщо спадкоємець за заповітом та за законом не подадуть документи протягом пів року, чи можуть це зробити інші родичі?
8) Якщо я (онука) подам документи, то чи знатиме мій юрист, чи подали заяви ще якісь інші родичі?
Дякую!

01.05.2024 13:30 143

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 796
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Надаємо відповіді на ваші питання:

1) чи зможе він отримати спадок з передової (за відсутності можливості приїхати до Києва та подати документи)? - У процедурі спадкування є два основні етапи: це етап прийняття спадщини та етап оформлення права на спадщину. Строк для прийняття спадщини за заповітом становить 6 місяців зі дня смерті особи або з дня, з якого вона оголошується померлою. Для прийняття спадщини (відкриття спадкової справи) встановлюється строк у 6 місцяв. Для оформлення спадщини (отримання свідоцтва про право на спадщину) строк не обмежений. Тобто, головним моментом є подання заяви про прийняття спадщини (цей строк у шість місяців важливо не пропустити), а прийняти (отримати) спадщину можна у будь який час після спливу 6 місяців. Отже, онуку  потрібно звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини до закінчення шести місяців із дня смерті бабусі, а вже отримати спадок він зможе потім при можливості.  Враховуючи те, що він буде військовослужбовцем, він може направити заяву про прийняття спадщини поштою на адресу нотаріуса. На практиці є можливість зателефонувати до нотаріуса  та обговорити з ним усі моменти дистанційного подання заяви. У випадку подання заяви про прийняття спадщини за допомогою поштового зв’язку справжність підпису спадкоємця на такій заяві має право засвідчити командування. Якщо з будь-яких причин онук не зможе направити заяву нотаріусу протягом 6 місяців, в нього є можливість звернення до суду із заявою про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини у зв’язку з поважними причинами пропуску строку. Поважною причиною може бути перебування спадкоємця на службі у Збройних Сил України.

2) чи зможе він зразу скласти заповіт на сестру? - якщо мова йде про квартиру, яку він успадкував за заповітом від бабусі, то розпоряджатися таким майном, в тому числі складати заповіт, брат може тільки після повного оформлення спадщини після смерті бабусі. Тобто, він зможе скласти заповіт на сестру після того, як він набуде право власності на квартиру в порядку спадкування, пройшовши повністю всю процедуру спадкування - подання заяви, прийняття спадщини, оформлення спадщини, отримання свідоцтва про право на спадщину. Якщо мова йде про особисте майно брата (не про успадковану квартиру), то він може скласти заповіт на сестру,  перебуваючи в зоні бойових дій. Заповіт в такому разі має право посвідчити командир. 

3) чи дістанеться сину-пенсіонеру обов`язкова доля, якщо він не подасть документи протягом перших пів року? - враховуючи те, що син є пенсіонером та особою з інвалідністю, він є особою, яка має право на обов'язкову частку у спадщині незалежно від змісту заповіту. Спадкоємець має право прийняти/не прийняти спадщину або відмовитись від неї. Законодавством визначено коло осіб, які можуть не звертатися у відведений строк із заявою про прийняття спадщини. Серед таких осіб ті, які постійно проживали та місце проживання яких було зареєстроване за однією адресою разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Отже, якщо син проживає разом з матір’ю та на момент її смерті буде проживати за однією адресою, то він буде вважатися таким, що прийняв спадщину автоматично, якщо тільки він від неї не відмовиться в строк, який відведено для прийняття спадщини.  Відмовитися від права на обов’язкову частку у спадщині син може шляхом подачі нотаріусу заяви про те, що зі змістом заповіту він ознайомлений і він не претендує на одержання обов’язкової частки у спадщині. 

4) якщо доля дістанеться - чи зможе він заповідати комусь цю долю, чи переписати, якщо отримає? Наприклад, якщо зв`яжеться з аферистами, чи якщо нав`яжеться "опікун" - якщо син є дієздатною особою, оформить свою частку у спадщині, то він буде власником нерухомості. І як власник він має право розпоряджатися своїм майном на свій розсуд - дарувати, продавати, заповідати. 

5) Якщо так, то як краще онучці (мені) чинити в даному випадку? До лікарів іти відмовляється - Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Воля бабусі у заповіті не буде лишати сина спадщини. Особа, яка має право на обов'язкову частку, може бути усунена на підставі рішення суду від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. Отже, якщо бабуся не хоче, щоб спадкоємцем квартири став її син, вона може за життя замість заповіту скласти договір дарування квартири на онука. Або вже після відкриття спадщини Ви маєте право звернутися до суду про усунення сина від прав на спадкування, якщо, звісно, він при житті матері не надавав їй допомогу та це можна буде довести в судовому порядку. Також, якщо син не буде проживати та бути зареєстрованим на день смерті разом з матір’ю, то він втратить право на автоматичне отримання спадщини, тобто у разі пропущення строку для прийняття спадщини він не буде вважатися таким, що прийняв спадщину.  

6) якщо я стану його опікуном - чи повинна жити з ним в одній квартирі? Чи несу відповідальність за його дії (не вимкнув газ/десь загулів та не повертається додому)?- опіка встановлюється виключно над недієздатними особами. Тобто, для того, щоб Вас призначили опікуном сина, він повинен бути визнаний судом недієздатною особою. Також можливо оформлення піклування. Піклування встановлюється над фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена. Визнання особи недієздатною або обмежено дієздатною відбувається виключно в судовому порядку та за рішенням суду встановлюється опікун/піклувальник. Суд може обмежити  дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами. Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Опікун має проживати разом з недієздатною особою, але проживання за різними адресами не має ніяких наслідків для опікуна. За його побутові дії відповідальність опікун не несе. Але, якщо його дії завдали збитків, то відповідно до ч. 1 ст. 1184 ЦК України шкода, завдана недієздатною фізичною особою, відшкодовується опікуном. 

7) якщо спадкоємець за заповітом та за законом не подадуть документи протягом пів року, чи можуть це зробити інші родичі? - якщо спадкоємець за заповітом не подасть заяву протягом 6 місяців, то право на спадщину будуть мати інші родичі за законом в порядку черговості,  які не перелічені серед осіб, що за законом вважаються такими, що прийняли спадщину автоматично (ст.1268 ЦКУ). Спадкування в цьому випадку можливо на підставі рішення суду про визначення додаткового строку для прийняття  спадщини. Але у вашому випадку, навіть якщо спадкоємець за законом не подасть документи, але при цьому буде проживати разом із спадкодавцем, то він все одно буде вважатися таким, що прийняв спадщину (ст.1268 ЦК). 

8) Якщо я (онука) подам документи, то чи знатиме мій юрист, чи подали заяви ще якісь інші родичі? - у юристів немає доступу до спадкового реєстру. Цією інформацією володіють виключно нотаріуси. Тобто, про наявність заяв про прийняття спадщини від інших родичів можна дізнатися в нотаріальній конторі. 

Якщо Ви маєте уточнюючі або додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram