Питання про утримання в ТЦК та відправки в навчальну частину

Вітаю, наразі мені 23 роки, 8 травня буде 24, в мене підтверджена бронхіальна астма та ожиріння 3 ступені (156 кг на 179 см зросту). 30.04.2024, за власним бажанням, до 25-ти років, хотів уточнити свої дані в ТЦК. Зробити я так хотів, оскільки я проходив ВЛК ще у 2021 році, потім отримував направлення до міського алерголога, для підтвердження бронхіальної астми. Астму мені підтвердили, та зі всіма виписками та підтвердженнями я віддав документи осінню в ще, на той час, військкомат і чоловік на посаді сказав, що коли буде готовий висновок, мені зателефонують. Висновок я так і не побачив, бо до війни ніхто не телефонував.

Отже, до прийняття закону про мобілізацію, який набуде чинності з 18 травня 2024 року, я хотів прийти та забрати висновок мед. комісії та вже колись згодом перепройти ВЛК, як потребує новий закон.

Але вже в ТЦК, з кабінету, де я хотів забрати документи, направили в інший, де мені сказали проходити ВЛК, з собою я не брав ні виски про астму, ні висновки по здоров`ю. Проходивши ВЛК жалівся на здоров`я, але натомість, очікувано, всі писали "придатний", навіть якщо була приписка з розкладу хвороб. І все ж таки, висновок ВЛК - це терапевт та головний лікар. У терапевта я розповів про астму, вони побачили мої виписки з 2016 року в системі хелсі, розповідав про ожиріння, терапевт писала про це та по закінченню одразу понесла мої документи до голови ВЛК. В руках більше я свої документи по ВЛК не тримав, бо після прийняття рішення головою ВЛК, вона передала документи військовому, який повів мене в кабінет, де призначили ВЛК і тут, на жаль, почалось.

За рішенням комісії - обмежено придатний і вже 30.04 маю їхати в навчальну частину. Я з цим не погодився, але кому було не все одно. Тут почались довгі години стресу та боротьби.

Спочатку, я хотів оскаржити рішення ВЛК на місці, на що мені відповідали: "Оскаржиш в частині", оскаржувати мені нічого не давали. Сказали писати заяву на отримання військового квитка, але я її не чіпав, та нічого не підписував. І з цього моменту я не міг покинуту ТЦК, бо ввечері я вже маю їхати в частину. На прохідній стояв військовий, якому треба показувати перепустку зі штампом, штамп, звісно, мені ніхто ставити не хотів, фізично не випускали. Зателефонувавши юристу, він порекомендував написати заяву, що мене утримують проти моєї волі та до 25-ти років я не маю бажання мобілізуватися\нести службу в ЗСУ, зробити копію та віднести в канцелярію, де поставлять підпис і з копією вийти через прохідну. Штамп не поставили, вийти не дали.

Наступним кроком викликав поліцію, але по їх приїзду, на жаль, легше не стало, оскільки вони одразу почали вітатись с місцевими військовими та все було зрозуміло з самого початку - вони не допоможуть. У весь цей час, поки я був ТЦК проти моєї волі, місцевий командир регулярно нагадував, що рішення не буде, в нього вже є наказ і що я їду в частину. Отже, поліціянти, у яких були фіксуючі камери на поясі та взагалі збоку на нозі, морочили голову, написали заяву про утримання проти моєї волі, написали пояснення майже 1 в 1, як моя заява. Потім, вони стояли та гуглили вдвох закон про мобілізацію, згодом, до них вийшов командир, який сказав, що я військовозобов`язаний з 18 років і те, що мені 23, а не 25, то я так думаю, і я буду їхати в частину. Поліція сказала, що все по закону та просто пішли. На мої прохання вивести мене звідти, сказали, що немає на це причин, бо все законно.

Далі, зателефонував в ВСП, приїхала людина, яка сказала те саме, що й поліцейські - тобі 23, але ж ти військовозобов`язаний і сьогодні ти поїдеш в частину і вже там будеш оскаржувати ВЛК. У весь цей час, місцевий командир нагадував, що закону про 25 років не існує, в нього вже є наказ і ти їдеш в частину і все.

Перед тим як йти в ТЦК, я поспав дві години та вже о 6 пішов туди, щоб менше стояти в черзі, бо думав, що просто заберу висновок та піду додому. Отже, просидівши там з 6 ранку, вже був вечір, не ївши, не пивши та з шаленим стресом, мені стало погано, серце почало боліти та пекти. Я розумів, що є шанс, що мене залишать там для огляду місцевим лікарем, якщо він є. Швидку викликати вдалось з 2-го разу, оскільки перший диспетчер хотів говорити з кимось з військовим, а це зовсім не варіант. На другий раз мій виклик прийняли, та приїхала бригада. Мене посадили в машину, зняли кардіограму та повезли в лікарню. Звичайно, за нами поїхала машина з військовими.

В лікарні надали допомогу, зняли кардіограму ще раз, поміряли тиск, але сказали, що все в нормі, напевно це через стрес. Приблизно о 23:00 лікар надала виписку та ми мали бути вільні, щоб мене забрали назад до ТЦК. В цей момент була викликана поліція і нарешті приїхав патруль, з адекватними службовцями, які перший раз за день захистили мої права. Старший лейтенант поліції через телефон пояснив командиру ТЦК, що мене незаконно утримували, та що по закону, до 25-ти років мене не мають чіпати. По телефону, ясна річ, командир як мантру казав, що я військовозобов`язаний з 18-ти років, що я маю повернутися в ТЦК. Командир в ТЦК казав, що якщо в мене є приписне - то я військовозобов`язаний, тому маю проходити службу хоч з 18-ти, хоч з 23-х років.

Отже, я дуже хочу дізнатись, як взгалі тепер бути, наскільки ці дії були правомірні, чи мають тепер право працівники ТЦК затримати мене вдома чи на вулиці та повезти назад до ТЦК. Чи дійсно він мав змогу дістати якийсь наказ про службу, якщо я нічого не підписував, військового квитка в мене немає. Я не проходив військової кафедри, ніколи не служив. З 16 років маю приписне, в якому було написано - тимчасово не придатний.

01.05.2024 15:32 251

Консультация исполнителя

Олена Насеко (ТОВ "Спектр Трансбуд")
Юрист
На портале: 4 года
63 отзывы (62 +) (1 -)
Консультации: 313
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Кредити банків

Доброго та мирного вечора. Згідно чинного законодавства України та враховуючи постановку Ваших питань повідомляю наступне.

Дуже прикро, що з Вами, законослухняним громадянином сталась така ситуація. На жаль, як показує практика, таке трапляється досить часто. Звичайно, що такі дії зі сторони посадових осіб ТЦК та СП є неправомірними, більше того такі дії вважаються грубим порушення Ваших законних прав і підпадють під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 146 Кримінального кодексу України «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини». Також необхідно розуміти, що ТЦК та СП не є правоохоронним органом і примусово доставляти, утримувати особу вони не мають права.

Оскільки Вам наразі лише 23 повних роки, маєте лише приписне і статус призовника, то Ви взагалі повинні бути звільнені від призову по мобілізації, так як призову по мобілізації підлягають лише військовозобов’язані і резервісти.

Бажано було б Вам поцікавитися чи відкрили правоохоронні органи, які стали на захист Ваших законних прав та допомогли Вам залишити приміщення ТЦК та СП кримінальне провадження за фактом незаконного утримання. Якщо ні, то витребувати відповідні пояснення з приводу їх бездіяльності.

Надалі, в тому разі, якщо представники ТЦК та СП будуть намагатися повторно незаконно Вас затримувати чи утримувати, то Ви одразу ж звертайтесь до правоохоронних органів з вимогою внесення Вашої заяви до ЄРДР в порядку статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо незаконного утримання чи затримання. Протягом 48 годин після внсееня Вашої заяви, слідчий повинен надати Вам відповідний витяг з ЄРДР та вжити відповідних заходів до негайного припинення кримінального правопорушення. Також Ви маєте право залишити скаргу, звернувшись на цілодобову урядову «гарячу лінію» 1545, до обласного ТЦК та СП, місцевої обласної державної (військової) адміністрації, Міноборони, прокуратури, Уповноваженого ВР з прав людини або ж оскаржити незаконні дії посадових осіб ТЦК та СП шляхом подання позовної заяви в порядку адміністративного судочинства.

Законопроектом 10449, який набере чинності з 18.05.2024, дійсно зобов’язано громадян України, в тому числі і призовників, які перебувають або мають перебувати на військовому обліку, протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити персональні дані.

Проте, оновити персональні дані можна буде таким чином:

1й варіант – шляхом особистого прибуття до ТЦК та СП;

2й варіант – через ЦНАП;

3й варіант – через електронний кабінет (який має запрацювати пізніше).

Тобто, Ви маєте право самостійно обрати той варіант, який для Вас буде оптимальним та зручним.

Зважаючи на вищенаведене, підведемо підсумки в порядку постановки питань.

  1. Як взгалі тепер бути?

Не хвилюватися, знати про свої законні права та шляхи їх захисту в разі порушення зі сторони представників ТЦК та СП. Все по максимуму фіксувати для того, щоб мати відповідні докази в разі оскарження незаконних дій працівників ТЦК та СП.

На Вас поки  що буде покладено обов’язок лише з приводу оновлення даних в ТЦК та СП. Раджу оновлювати дані протягом 60 днів після 18.05.2024. Цілком ймовірно, що інші періоди можуть бути не враховані, навіть якщо Ви були в ТЦК та СП за кілька днів до набрання чинності Законом 10449.

  1. Наскільки ці дії були правомірні?

Звісно ж, що такі дії представників ТЦК та СП є неправомірними та мають ознаки кримінального правопорушення.

  1. Чи мають тепер право працівники ТЦК затримати мене вдома чи на вулиці та повезти назад до ТЦК?

Ні, такого права вони не мають, принаймні поки що і в найближчому часі точно.

  1. Чи дійсно він мав змогу дістати якийсь наказ про службу, якщо я нічого не підписував, військового квитка в мене немає?

Скоріш за все, що це була так звана маніпуляція і не більше того. Навіть якщо припустити, що такий наказ і міг бути, то він точно мав би відповідати діючим законам України, які мають вищу юридичну силу. На майбутнє також будьте пильними та в жодному разі не поспішайте ставити власний підпис на запропонованих Вам документах.

В разі виникнення у Вас додаткових питань щодо наданої мною консультації звертайтесь за ел. адресою: naseko529@gmail.com.

Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Мирного неба!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram