Боева повістка и 78B

Добрий день. У нас така ситуація: чоловіку у 2014 році вручили повістку у Балті Одеська область. Пройшов мед. комісію, через остеохондроз його не хотіли брати до прикордонників, але все одно відправили на полігон. Там його відправили додому. Його справа залишилася у Балті. Він ніколи не служив і працює офіційно електриком. В лютому цього року проходив ВЛК у Балті. Лікарі вказали статтю 78 в: остеохондроз (1-2 ступеня) и друга хвороба - тендіоз, та лікар написав: потребуе постійного амбулаторного лікування. Скажить будь ласка, теперь йому дали бойову повістку, але про хвороби забули. Чоловік сказав, дайте мені конкретну посаду, і я піду служити. У ТЦК вдають, що він здоровий. Чи законно поводяться співробітники ТЦК і чи має право чоловік вимагати посаду в частині? Він не відмовляється служити, але не може проходити КМБ.

16.05.2024 14:35 213

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 10 месяцев
51 отзыв (49 +) (2 -)
Консультации: 233
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Так, у даному випадку дії ТЦК  та СП Є законими. Відповідно до Положення Про ВЛК № 402, за ст. 78В, особа є придатною до військової служби у воєнний час. На стадії направлення у війська, чоловік не має права вимагати посаду в частині, оскільки розподілення здійснюється пізніше, вже після до складу Збройних Сил.

Якщо Ви вважаєте, що ВЛК порушило Ваші права, то Ви маєте право оскаржити постанову ВЛК до військово-лікарської комісії вищого рівня. Але таке оскарження не зупиняє процес мобілізації. Звертаю також увагу, шо якщо Ваш чоловік не явиться по "бойовій" повістці, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 366 ККУ (ухилення від мобілізації) та оголошений у розшук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram