Податок за продаж другого автомобіля

За 2023 у мене було дві продажі автомобілів. Перша продаж відбулась людиною ,на яку була оформлена мною довіреність, друга безпосередньо мною.Під час продажу другого автомобіля в мрео не побачили першу продаж , тому угода відбулась без сплати податку. Угода проходила з допомогою третьої особи (бігунка) , копію договору купівлі-продажі на руки не давали в мрео. Також точно не пам`ятаю оціночну вартість яку вказували в договорі .
Податкова прислала повідомлення з приводу складання декларації за 2023 рік про майновий стан та доходи, де вказано що мною було продано 2(або більше) автомобілів . Лист не отримав ,побачив це вже в електронному кабінеті.
Які мої дії? Я так розумію що декларацію мав відправити до 1 травня , теперь буде штраф?
Як бути з тим що точно не пам`ятаю оціночну вартість , чи бачить податкова мій дохід з продажу першого и другого автомобіля ?
Чи податкова сама нарахує необхідний податок і якоюсь мене проінформує?
Також при складанні декларації за 2023 рік чи будуть до мене питання якщо не мав більше доходів ніяких ? офіційно не працював, існував на свої збереження

16.05.2024 20:34 199

Консультация исполнителя

Алексей Тимошенко
Адвокат
На портале: 3 года
3 отзывы (3 +) (0 -)
Консультации: 14

У 2023 р. при другій продажі автомобіля продавець мав сплатити:

1. Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 5% від ціни, вказаної в договорі купівлі-продажу авто, або від оціночної, ринкової вартості (абзац 3 пункту 173.1. статті 173 Податкового кодексу України).

2. Військовий збір — 1,5% від ціни, вказаної в договорі купівлі-продажу авто, або від оціночной, ринкової вартості.

При другій продажі авто, яка оподатковується, продавець зобов'язаний прозвітувати про отриманий протягом календарного року дохід. Податкова декларація мала бути подана до 01 травня 2024. Строк на подання декларації про доходи за 2023 р. пропущений.

Штраф за неподання (несвоєчасне подання) декларації про доходит становить 340 гривень (пункт 120.1 статті 120 Податкового кодексу України).

Платник податку самостійно обчислює суму податкового, грошового зобов'язання, яке зазначає в податковій декларації (пункт 54.1 статті 51 Податкового кодексу України). Тому податкова самостійно не розрахує, скільки податку вам треба сплатити — спочатку ви маєте відобразити в декларації суму доходу від продажу авто, тільки після цього податкова зможе розрахувати суму податку. Самостійно податкова інформацію про ціну продажу авто не збиратиме та не розраховуватиме суми податків, все це покладено на продавця.

Отже, що треба зробити:

1. Звернутись до сервісного центру МВС, в якому укладено договір купівлі-продажу авто, та отримати копію договору купівлі-продажу. В сервісному центрі має залишитись один примірник договору.

2. Подати декларацію про доходи та майно за 2023 р. В декларації відобразити дохід від продажу авто за ціною, вказаною в договорі (саме для цього потрібно отримати копію договору в сервісному центрі). 

3. Сплатити штраф за несвоєчасне подання декларації (310 грн). Реквізити для оплати штрафу надасть податкова.

4. З'явитись до податкової, яка надіслала повідомлення, узяти реквізити для сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

5. Сплатити податки за наданими реквізитами.

6. Зробити копії квитанції про сплату податків та надійно зберігати вдома, разом з іншими важливими документами (це убезпечить вас від проблем в майбутньому, повязаних з продажем авто). Оригінали квитанцій здати до податкової.

Після вчинення дій за списком, зобов'язання зі сплати податків за проданий автомобіль є виконаним.

В декларації про доходи за 2023 р. необхідно відобразити всі доходи, отримані офіційно. Якщо доходів, окрім грошей за продане авто, немає — в декларації зазначається лише цей дохід. Податкова володіє інформацією про те, що ви не є працевлаштованим офіційно та не отримує заробітну плату, тому ніяких питань щодо наявності інших доходів виникнути не повинно.  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram