Новий законопроєкт та раніше засуджені за тяжкі злочини, котрі не виключені з обліку

Вітаю!

Маю таку ситуацію:
Маю погашену судимість за особливо тяжкий злочин. З обліку у військкоматі мене не виключали. Ніколи не служив. В 2019 році на роботі мені вручили повістку, пройшов ВЛК та отримав мобілізаційне розпорядження, котре зобов`язувало мене прибути до військкомату у разі оголошення загальної мобілізації (фактично я там був 24 лютого, але про це є відмітка хіба що в якомусь журналі в ТЦК, в котрий вони записували ПІБ тих, хто приходив).

Питання:
1. В новому законі про військовий обов`язок з частини шостої статті 37 прибрали пункт про виключення з обліку раніше засуджених осіб за особливо важкі злочини. Чи правильно я розумію, що тепер я підлягаю мобілізації на загальних підставах?

2. Чи може бути наявність такого мобілізаційного розпорядження загрозою, що я вже можу знаходитися в розшуку, та чи може це бути причиною кримінальної відповідальності?

3. Чи оновлення даних через додаток Резерв+ на даний момент не несе загрози отримати повістку через email, електронний кабінет тощо?

4. Чи нема в новому законі якихось норм, котрі прописуть особливості проходження служби для людей, раніше засуджених за особливо тяжкі злочини? Тобто якщо я в ТЦК озвучу інформацію про свою минулу судимість, то чи це може вплинути на те, куди саме мене можуть розподілити?

5. А також якщо я інформацію про минулу судимість озвучу психіатру при проходженні ВЛК, то чи це теж може вплинути на результат ВЛК та створити певні наслідки в плані того, куди саме мене можуть розподілити?

6. Може ще якусь пораду можете дати, як діяти в цій ситуації.

21.05.2024 16:26 218

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 10 месяцев
51 отзыв (49 +) (2 -)
Консультации: 233
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

1.  Так, відповідно до ч. 2 ст. 4 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу",Збройні Сили України та інші військові формування не можуть комплектуватися особами, які мають судимість за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засудженими службовими особами, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Так як Ваша судимість погашена, Ви підлягаєте мобілізації на загальних підставах.

2.  Так як Ви фактично були 24 лютого у ТЦК - то виконали вимоги мобілізаційного розпорядження. Відповідно, у Вас нема ризиків кримінальної відповідальності з цього приводу. Крім того, станом на 2022 рік Ви повинні були повторно пройти ВЛК для визначення придатності до військової служби.

3. Наразі, чинне нормативно-правове регулювання не передбачає можливості отримання повістки через email або електроний кабінет у додатку Резерв+

4. Ні, законом №3687-9 "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності" передбачені особливості залучення осіб які безпосередньо відбувають покарання. Щодо осіб, судимість яких погашена - всі процедури здійснюються на загальних підставах. Можливо, не всі бригади захочуть брати засуджену раніше людину - але законом це не регламентується.

5.  Ніяк не може вплинути, адже судимість - це не психічне захворювання і не створює відповідних наслідків при проходженні ВЛК.

6. Порада проста - якщо у Вас нема підстав для відстрочки від мобілізації, то спробуйте вступити на військову службу через механізми рекрутингу і обрати той підрозділ та спеціальність, яка Вам довподоби.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram