Відсрочка від мобілізації, у дружини діагностували рак МЗ

Вітаю.
Дружині діагностували рак МЗ.
Ми тільки на початку шляху, попереду терапія, видалення, лікування, терапія.
Скіль візьме часу, як це все відбувається, поки не відомо.
З огляду на те що, мені 47, я маю оновити свої данні в ТЦК, але ризик що буду мобілізований є. Тому як вірно поступати зараз?
Чи можу я подати прохання про відсрочку, по логляду за дружиною? Звісно зараз в нас немає ні, інвалідності, ні МСЕК.
Чи це прохання буде розглянуте, із позитивним результатом?
Якщо подавати на відсрочку, то які документи потрібно подати?
Можливо є щось що я не плбачув або не розумію додайте будь ласка.
Бажання одне бути поруч із дружиною, та допомогти її.
22.05.2024 00:55 234

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
155 отзывов (155 +) (0 -)
Консультации: 525
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) З огляду на те що, мені 47, я маю оновити свої данні в ТЦК, але ризик що буду мобілізований є. Тому як вірно поступати зараз? - дійсно, починаючи з 18 травня протягом 60 днів потрібно уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Тобто, часу у Вас ще достатньо. Тому не раджу поспішати та завчасно про себе нагадувати. 

2) Чи можу я подати прохання про відсрочку, по логляду за дружиною? Звісно зараз в нас немає ні, інвалідності, ні МСЕК. - відповідно до частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" в редакції від 18 травня 2024 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text): 

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;"...

Отже, підстава для надання відстрочки за пунктом 11 чи 12 частини першої статті 23 Закону у Вас буде лише після встановлення дружині інвалідності. Для оформлення відстрочки подається заява за формою, визначеною у додатку 4 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560), до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5, а саме свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Як бачите, пункт 9 частини першої статті 23 Закону не встановлює вимоги щодо відсутності інших працездатних членів сім'ї у дружини, яка потребує постійного догляду за висновком МСЕК чи ЛКК. Така вимога застосовується лише у разі здійснення постійного догляду за батьком/матір'ю дружини. 

Отже, наразі Вам потрібно отримати відповідний висновок ЛКК (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text). Після цього - звернутися в УСЗН для оформлення постійного догляду на непрофесійній основі за дружиною (більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#Thttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19)

При цьому, згідно пункту 61 Порядку № 560 військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за
особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

НА МОЮ ДУМКУ, В ЦІЙ ЧАСТИНІ ПОРЯДОК № 560 СУПЕРЕЧИТЬ ЗАКОНУ. ОСКІЛЬКИ ПУНКТ 9 ЧАСТИНИ ПЕРШОЇ СТАТТІ 23 ЗАКОНУ НЕ МІСТИТЬ ЖОДНИХ ВИМОГ ЩОДО ВІДСУТНОСТІ У ДРУЖИНИ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ЧЛЕНІВ СІМ'Ї....

ТОБТО, ТЕОРЕТИЧНО У РАЗІ НАЯВНОСТІ У ДРУЖИНИ ПОВНОЛІТНІХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ДІТЕЙ ТЦК МОЖЕ ВІДМОВИТИ У ВІДСТРОЧЦІ. ЯК БУДЕ НА ПРАКТИЦІ, ПОКАЖЕ ЛИШЕ ЧАС. 

Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

ВРАХОВУЮЧИ ЗАЗНАЧЕНЕ, РАДЖУ, ЩОБ ВИ З ДРУЖИНОЮ БУЛИ ЗАРЕЄСТРОВАНІ ЗА ОДНИМ МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ (ЛИШЕ ВДВОХ).

Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

ОТЖЕ, ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ВИСНОВКУ ЛКК ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ В УСЗН ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ЗА ДРУЖИНОЮ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ НА НЕПРОФЕСІЙНІЙ ОСНОВІ З ОТРИМАННЯМ ВІДПОВІДНОЇ КОМПЕНСАЦІЇ, А В РАЗІ ВІДМОВИ - ПОДАВАТИ ЗАЯВУ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ (ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ).

Відповідно до пункту 58 Порядку № 560 до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5, а саме: 

"для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

для особи, яка потребує догляду, — довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді".

НА МОЮ ДУМКУ, ДОДАТОК 5 СУПЕРЕЧИТЬ НЕ ЛИШЕ ПУНКТУ 9 ЧАСТИНИ ПЕРШОЇ СТАТТІ 23 ЗАКОНУ, АЛЕ Й САМОМУ ПОРЯДКУ № 560.

НАПРИКЛАД, У ДОДАТКУ 5 ВЗАГАЛІ ВІДСУТНІЙ ТАКИЙ ДОКУМЕНТ ЯК ПИСЬМОВА ЗАЯВА ОСОБИ, ЯКА ПОТРЕБУЄ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ ЧИ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ ПРО ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВІДСУТНОСТІ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ЧЛЕНІВ СІМ'Ї, ЯКІ ЗОБОВ'ЯЗАНІ ТА МОЖУТЬ ЗДІЙСНЮВАТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД.

ТАКОЖ В АКТІ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ОСОБОЮ ДОГЛЯДУ (ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ) ЗАНАЧАЮТЬСЯ ВІДОМОСТІ ПРО НАЯВНІСТЬ/ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ЧЛЕНІВ СІМ'Ї, ЯКІ МОГЛИ Б ЗДІЙСНЮВАТИ ТАКИЙ ДОГЛЯД (ВІД I ДО III CТУПЕНЯ СПОРІДНЕННЯ, БЕЗ ВРАХУВАННЯ ТОГО ЧИ ЗОБОВ'ЯЗАНІ ВОНИ ВЗАГАЛІ ЗДІЙСНЮВАТИ ТАКИЙ ДОГЛЯД). 

НА ЖАЛЬ, ЦЕ НЕПОВНИЙ ПЕРЕЛІК ТАКИХ ПРОТИРІЧЬ. ТОМУ НЕЗРОЗУМІЛО, ЯК ВСЕ БУДЕ ПРАЦЮВАТИ НА ПРАКТИЦІ. ОДНАК, УПЕВНЕНА, ЩО ЦЕ ПРИЗВЕДЕ ЯК ДО ВІДМОВ У ВІДСТРОЧЦІ, ТАК І ДО ЇХ ОСКАРЖЕННЯ У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

3) Чи це прохання буде розглянуте, із позитивним результатом? - наразі підстав для отримання позитивного результату у Вас немає.

4) Якщо подавати на відсрочку, то які документи потрібно подати? - дивіться відповідь вище.

5) Можливо є щось що я не плбачув або не розумію додайте будь ласка. - не поспішайте оновлювати дані, почекайте до липня. Наразі Вам потрібно отримати відповідний висновок ЛКК, а потім звернутися до УСЗН для оформлення за дружиною постійного догляду (в разі відмови - подавати заяву на про встановлення факту здійснення догляду за дружиною).

На жаль, немає гарантії, що Вам не вручать повістку раніше де-небудь на блокпості. Тому раджу мати при собі не лише ВОД, але й свідоцтво про шлюб та всі документи, які підтверджують наявність онкологічного захворювання у дружини. У разі перевірки показати всі ці документи; пояснити, що наразі Ви оформлюєте за дружиною постійний догляд; та неофіційно попросити не вручати Вам повістку, так як наразі Ви не можете залишити дружину одну.

Якщо повістку все-таки вручать, то можливі такі варіанти:

- не явитися до ТЦК по поважній причині. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк; смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

- не явитися без поважної причини. Однак, це буде вважатися порушенням законодавства про мобілізацію, Вас можуть подати у "розшук" та накласти штраф у розмірі 17000-25500 грн згідно статті 210-1 КУпАП;

- явитися до ТЦК разом із документами, які підтверджують наявність у вашої дружини онкологічного захворювання (можливо на той момент, у Вас вже також будуть висновок ЛКК та довідка про отримання компенсації на догляд чи відповідний акт). Якщо таких документів не буде, то пояснюєте вашу ситуацію (можливо підуть Вам на зустріч та відпустять додому дооформлювати документи). Якщо все-таки направлять на ВЛК, то доведеться проходити. Оскільки за ухилення від медогляду вже передбачена кримінальна відповідальність.

Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога. Моя пошта - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram