Непридатний до військової служби із зняттям з військового обліку 2003р

Добрий день.
У 2003 році я отримав Довідку (замість військового квитка)
В якій є відмітки про військовий облік.

Взято на військовий облік 29.02.03
"16" листопада 2002р. Медичною комісією при ********* МВК визнаний -- не придатним до військової служби із зняттям з військового обліку по гр.1 ст. 59Б. Наказ МО 207-99р. Підлягає повторному огляду ""не підлягає"".
Знято з військового обліку 29.02.03

Питання: Чи дійсна ця довідка на даний час (непридатний)?
Чи є я військово зобов`язаним?
Чи потрібно мені оновити свої дані онлайн (візит в ТЦК)?
22.05.2024 15:06 324

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 11 месяцев
68 отзывов (68 +) (0 -)
Консультации: 207
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня.

Діючи норми профільного законодавства, а саме: ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (яка регулює питання зняття/виключення з обліку) та Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, не передбачають обов'язок постановки на облік осіб, що мають статус виключених з військового обліку.

Новий Закон про мобілізацію передбачає обов'язок оновити дані саме військовозобов'язаними, резервістами (інше формулювання, яке зустрічається у Законі - громадянами, які перебувають на обліку військовозобов'язаних).

Але це тільки по Закону. На практиці зустрічаються випадки, коли раніше виключених з обліку ставлять знову на військовий облік, навіть без їх відома та без їх присутності (хоча Правила організації та ведення військового обліку (як нинішня редакція, так і минулі) передбачають, що при взятті на військовий облік має бути присутня сама особа з документами).

Працівники ТЦК Вам будуть пояснювати, що виключення Вас з військового обліку та визнання непридатним відбулось за нормами вже не чинних нормативно-правових актів, Ваш військово-обліковий документ також не є дійсним, а отже Ви зобов'язані оновити свої дані, пройти ВЛК. Теж саме може відбутись під час перевірки військово-облікових документів, згідно нової Постанови КМУ №560. 

Однак, такого обов'язку, як знову стати на облік та оновити свої дані, як зазначено вище, з норм чинного законодавства, у Вас не виникає.

Але, якщо мало місце взяття знову Вас на військовий облік, довести свою правоту при зустрічі з групою оповіщення (ТЦК, поліція) буде складно, але це робити потрібно.

Тим не менш, у Ваших діях буде відсутнє порушення правил військового обліку виходячи з того, що вони стосуються військовозобов'язаних, яким Ви не являєтесь. 

У разі виникнення додаткових запитань - напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram