Відстрочка для чоловіка у дружини якого 3 пожиттєва група інвалідності викликана онкологією

Доброго дня, я військовозобов’язаний, раніше не служив. Моя дружина має пожиттєву інвалідність 3 групи встановленої внаслідок онкологічного захворювання, і також у неї ампутована одна молочна залоза (груди), отримує пенсію по інвалідності, дієздатна.
Питання: чи маю я як її чоловік право на відстрочку від мобілізації, і якщо маю то з якими саме документами потрібно приходити в ТЦК для отримання відстрочки?

25.05.2024 15:24 275

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
109 отзывов (109 +) (0 -)
Консультации: 275
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня, дякую за вибір.

Так, Ви маєте право на відсрочку на підставі пункту 12 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Вам необхідно скласти заяву за зразком згідно додатку 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р. (зразок можу Вам надіслати), дадати до неї копії (бажано, а не обов'язково - нотаріально засвідчені) свідоцтва про одруження, паспортів свого та дружини, вашого ідентифікаційного коду, один з документів, що посвідчує наявність у дружини інвалідності (в Вашому випадку доцільно надати довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією та пенсійне посвідчення). Якщо в довідці МСЕК діагноз зазначений не конкретно, то потрібні ще медичні документи, в яких є діагноз "онкологічне захворювання" або "видалення органу".

З цим пакетом документів треба йти в ТЦК оновлювати дані. Йти треба саме до ТЦК, оскільки тільки вони мають право надавати довідку про відстрочку. При оновленні даних в ЦНАП або в застосунку Резерв+ такі документи не подаються.
При цьому майте на увазі, що відповідно до пункту 63 Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р. особа, що подала заяву про надання їй відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації не може бути направлена для проходження медичної комісії до розгляду її заяви.
Якщо немає бажання йти до ТЦК, то можна направити всі ці документи поштою цінним листом з описом, попередньо завіривши все це у нотаріуса (в тому числі і Ваш підпис на заяві про надання відстрочки). Скоріш за все відповідь ТЦК буде «Вам необхідно з’явитесь особисто та надати документи». Але тут є вибір: або оскаржувати це до суду, і позитивна практика вже існує (майте на увазі, що цей процес дуже тривалий – чотири-шість місяців приблизно) або все ж таки йти до ТЦК, оскільки факт наявності права на відстрочку вже повідомлений компетентному органу, і Ви маєте докази цього.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інофрмація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram