Добрый день! Хочу поинтересоваться,есть ли у меня шанс выехать за границу. Мне 22 года,есть проблема со здоровьем «непридатний до військової служби в мирний час,обмежено придатний у воєнний ч

.

27.05.2024 18:21 291

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
248 отзывов (247 +) (1 -)
Консультации: 799
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Питання перетину кордону під час дії воєнного стану регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

За змістом п. 2-6 зазначених Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до норм законодавства, виїзд дозволено особам, які визнані непридатними до військової служби та виключені з військового обліку на підставі рішення ВЛК.

Військовозобов’язані, які за рішенням ВЛК визнані обмежено придатними у воєнний час, не можуть перетинати державний кордон під час дії військового стану.

Отже, на підставі наявного у Вас військово-облікового документа та ступеня придатності "обмежено придатний у воєнний час", Ви не зможете виїхати за кордон. 

Крім цього, 04.05.2024 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який скасовує статус «обмежено придатний». 

Відповідно до зазначеного Закону, військовозобов’язані, які визнані раніше обмежено придатними, мають пройти повторний медичний огляд протягом 9 місяців з метою визначення придатності до військової служби.

Скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого ступеня придатності – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку, або придатними.

Таким чином, якщо після повторного медичного огляду Ви будете визнані непридатним до військової служби за станом здоров’я та виключені з військового обліку, то в цьому випадку зможете виїхати за кордон. 

Повторну ВЛК потрібно пройти до 4 лютого 2025 року. Зазначений строк проходження повторного медичного переогляду до 21.04.2026 року  у вашому військово-обліковому документі вже не актуальний. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram