Можливість оформити відстрочку на підставі догляду за батьком або по здоров ю?

Є лежачий батько, висновок лкк про те що він потребує догляду, однак при спробі оформлення догляду за ним вказали що висновок лкк не підходить (форма інша має бути). Також в сина є численні хвороби, можна спробувати офомити інвалідність але це по часу довго. Можливо з цим хворобами можна буде отримати висновок про непридатність? Медичні довідки та висновок ЛКК про необхідність догляду за батьком долучаю. За яким варіантом можна оформити відстрочку? І чи дійсно та довідка лкк не підходить?

29.05.2024 16:54 180

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 10 месяцев
51 отзыв (49 +) (2 -)
Консультации: 233
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! У Вашому випадку, існують підстави для отримання у сина висновку щодо непридатності до військової служби з виключенням з військового обліку. Так, відповідно до п. "а" ст. 60 Розкладу Хвороб (затверджено Наказом МОУ № 402 "Про військово-лікарську експертизу"),

до пункту «а» належать системні захворювання сполучної тканини, що характеризуються поліморфною картиною ураження (системний червоний вовчак, системна склеродермія, дерматоміозит, системні васкуліти, змішане захворювання сполучної тканини та інші) незалежно від вираженості змін з боку органів та систем, частоти загострень та ступеня функціональних порушень.

До цього пункту також належать ревматоїдний (у тому числі ювенільний), псоріатичний, подагричний артрит, спондилоартрит, анкілозуючий спондиліт з вираженими змінами в суглобах та хребті за даними рентгенографії (III стадія та вище), зі значними порушеннями функцій опорно-рухового апарату (порушення функції суглобів та хребта II ступеня та вище) та/або ураженням інших органів та систем (системні форми з ураженням серця, судин, легень, нервової системи, нирок, очей), або збереженням високої активності процесу, незважаючи на лікування відповідно до діючих рекомендацій.

У Ваших медичних документах вказано, що має місце множинна форма ревматоїдного артриту, з численним ураженням суглобів та ураженням інших органів та систем, зокрема очей. Тому, вказаний стан здоров'я дозволяє розраховувати на виключення з військового обліку, але остаточно ступень порушення функцій може встановити лише ВЛК.

Щодо догляду: відповідно до п. 9 ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку", право на відстрочку від мобілізації мають  зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

Відповідно до Переліку документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (затверджено Постановою КМУ ід 16 травня 2024 р. № 560), Вам необхідно подати висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді, (форма № 080-4/о).

Тому, для оформлення відстрочки, Вам необхідно отримати довідку ЛКК саме за встановленою формою. Для цього зверніться до відповідної ЛКК щодо отримання форми № 080-4/о.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram