відстрочку по навчанню

Добрий день. Маю відстрочку по навчанню до 30.06. Вже виписали повістку на 29.06. Планую вступ до аспірантури, але наказ про зарахування буде в середині вересня. Чи є можливість протянути цих 2.5 місяці на законних підставах?

30.05.2024 16:07 175

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 11 месяцев
67 отзывов (66 +) (1 -)
Консультации: 193
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Звертаю Вашу увагу, що законні підстави, а точніше поважні причини неявки по повістці, можуть виникнути лише непередбачувано, тобто є протиправним фіктивне створення обставин, за яких неявка по повістці буде вважатись поважною. За такі незаконні дії (фіктивне створення вказаних обставин), у разі їх викриття, може настати відповідальність, яка передбачена законом. До прикладу, стаття 336 КК України передбачає кримінальну відповідальність за "ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період" без конкретизації конкретних дій, за які настає відповідальність, головним у цій статті є мета вчинення таких дій - ухилитись від призову на військову службу. 

Відповідно до п. 23 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далы - Порядок), поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини
    (чоловіка).

У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів (пункт 24 Порядку).

Спеціальних вимог щодо перебування саме на стаціонарному лікуванні чинне законодавство не містить.

Таким чином, якщо станом на військовозобов'язаний буде хворіти, що буде вподальшому підтверджено документально, то його неявка по повістці буде такою, що вчинена за поважних причин.

Як відомо, деякі хвороби можуть мати тривалий перебіг. 

Інших обставин поважності неявки за повісткою норми чинного законодавства не передбачають.

У разі виникнення додаткових запитань - напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram