Сімейне право. Військовий

Якщо батьки дитини розлучені( дитині 5 років) і батько помирає. І дитина є одним із спадкоємцем коштів. Чи можна накласти якісь обмеження на рахунок дитини , щоб мати( колишня дружина )не могла розпоряджатися сама коштами в своїх інтересах

04.06.2024 22:25 138

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 11 месяцев
68 отзывов (68 +) (0 -)
Консультации: 208
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

У Вашій ситуації як такого прямого механізму обмеження користуванн рахунку або коштами чинним законодавством не передбачено, на жаль.

Однак, відповідно до статті 177 Сімейного кодексу України батьки управляють майном, належним малолітній дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов'язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах. Якщо малолітня дитина може самостійно визначити свої потреби та інтереси, батьки здійснюють управління її майном, враховуючи такі потреби та інтереси.

Як встановлено частиною 9 зазначеної статті,

*під майном мається на увазі у тому числі грошові кошти

Отже, у разі виявлення факту неналежного управління матір'ю майном саме не в інтересах дитини, можна ініціювати відповідну судову справу.

Крім того, якщо мати зовсім не виконує свої батьківські обов'язки по вихованню дитини, можна звернутись до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав. Внаслідок позитивного рішення суду, право управління успадкованим майном перейде до іншого родича, якому буде передана дитина (як правило, це бабуся або дідусь, інші родичі).

До вищевказаних майбутніх процесів необхідно залучати органи опіки та піклування (службу у справах дітей). Процес необхідно починати саме зі звернення до вказаних органів. Зазначені судові справи є непростими, потребують ретельної досудової підготовки по зібранню доказової бази на підтвердження позовних вимог. 

Також враховуйте, що орган опіки та піклування (служба у справах дітей) має широкі повноваження у сфері захисту прав дітей. Керівними положеннями, які регламентують діяльність вказаної служби, прямо не передбачено обов'язку щодо контролю належного виконання матір'ю своїх батьківських прав в частині управління майном в інтересах дитини, але таке управління входить у загальний батьківських обов'язок. Скарги до вказаної служби надають позитивний результат навіть без звернення до суду і вказане роз'яснення (щодо батьківского обов'язку) необхідно використовувати у скаргах для виключення можливих непорозумінь зі службою. 

Звертаю увагу, що важливо розуміти, чи батько був вписаний у свідоцтво народження дитини. Якщо ні — це змінює ситуацію з успадкуванням, з даного приводу можете мені написати за нижчевказаним контактом.

Якщо у Вас будуть додаткові запитання — прошу напишіть мені у телеграм або будь-який інший месенджер 073.171.07.56

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram