Исключение с воинского учета в ТЦК

Человек исключен с воинского учета (официально) по статье c отметкой "а" указа 402 весной 2014 году, обязан ли он повторно становится на воинский учет, обновлять свои данные и перепроходить медкомиссию? Актуальна ли нотариально заверенная копия этого документа (чтобы ТЦК просто не забрали обманом или не уничтожили реальный документ)? И если все же нужно выехать за границу, какие шаги лучше всего можно предпринять в этом случае?
Ответ можно на любом языке/ Спасибо
08.06.2024 15:22 231

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 11 месяцев
68 отзывов (68 +) (0 -)
Консультации: 207
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Виключений з військового обліку не є військовозобов'язаним або призовником, а отже на нього не розповсюджуються обов'язки військовозобов'язаного або призовника. 

Діючи норми законодавства, а саме стаття 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, стаття 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487, як й інше законодавство у даній сфері, не передбачають обов'язку громадян, які були раніше виключені з військового обліку, знову ставати на військовий облік.

Але на практиці, в найгірших випадках трапляється, що громадянина, виключеного з обліку до 2022 року, представники ТЦК наполегливо запрошують на проходження ВЛК і, залежно від результатів такого медичного огляду (ВЛК), можуть поставити знову на військовий облік. Дані дії нічим не регламентовані. 

Повторюсь, такого обов'язку (повторне ВЛК) у виключеного з військового обліку чинним законодавством не передбачено.

Оновлювати дані потрібно виключно військовозобов'язаним, резервістам а також громадянам, які підлягають взяттю на військовий облік (ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

При нотаріальній копії може виникнути практична проблема - не всі державні службовці обізнані з нормою законодавства про те, що нотаріально завірені копії документів мають таку ж саму юридичну силу, як і оригінал. Принаймні, при собі бажано мати оригінал. 

Щодо  перетину кордону - наразі існує нічим не передбачена негласна норма про необхідність наявності штрих-коду (він-код) у військовому квитку. При перетині кордону такі вимоги подекуди заявлялись прикордонниками навіть особам, які виключені з військового обліку. Але це не розповсюджена практика.

Тут є два варіанти: Ви доводите прикордонникам, що Ви не є військовозобов'язаним і наявність штрих-коду у військовому квитку взагалі не передбачена будь-якими нормами законодавства (принаймні, на даний час) і другий варіант - з'являєтесь у ТЦК для отримання даного штрихкоду (проставлення його у військовий квиток, де буде наявний підпис начальника ТЦК та печатка). 

Для виїзду за кордон, крім військового квитка, також потрібна довідка (рішення) ВЛК, яким громадянина визнано непридатним дло служби та виключено з військового обліку.

Якщо будуть додаткові запитання - прошу напишіть мені в телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram