Оновлення персональних даних

Добрий вечір.

Хлопцю скоро буде 24 років. Проживає в Чехії давно, навчається за студентською візою. Які будуть у нього штрафи якщо він не зареєструє Резерв+? Чи буде кримінальна відповідальність чи адміністративна? Чи може при оновленні персональних даних вказати адресу української реєстрації? Не вказувати що він за кордоном? Чи може він попасти в списки на непродовження візи та чи може він бути примусово змушений приїхати в Україну коли йому виповниться 25 років?

16.06.2024 00:45 299

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
776 отзывов (775 +) (1 -)
Консультации: 2010
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 11 квітня 2024 року  № 3633-IX

(див. за посиланням:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n1008) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

-у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП , або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

- у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті  ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Реєстрація електронного кабінету/  Резерв+ є добровільною. А отже, нести відповідальність (як кримінальну так і адміністративну) за відсутність  цього додатку хлопець не буде.

Він може оновити свої персональні дані (оскільки перебуває за кордоном) шляхом надіслання повідомлення на електронну адресу ТЦК та СП.

Якщо він вкаже свою  українську адресу реєстрації, йому будуть надсилати туди повістки та вони будуть вважатися врученими. Потім будуть штрафи. Цього б я не рекомендувала робити.

За Постновою КМУ №560, див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#n230

Повістка може бути вручена як особисто  за місцем проживання особи, за місцем роботи або навчання, так і в громадських місцях, блок-постах, а також в пунктах пропуску через державний кордон України.

У разі надіслання повістки поштою, вона буде вважатися врученою у будь-якому з цих випадків:

- проставлення оператором поштового зв'язку  відмітки про  отримання або відмову в отриманні  відправлення;

- відсутності особи за адресою проживання (у разі якщо така особа самостійно повідомила ТЦК та СП про адресу свого проживання, в тому числі фактичного);

- відсутності особи за адресою задекларованого проживання (*пропискою) у разі відсутності даних в ТЦК та СП про інше місце проживання або перебування особи.

Щодо тих, хто проживає за кордоном та оновив дані електронною поштою, ще алгоритму немає.  Чи будуть їх викликати до ТЦК та СП, невідомо. Логічно, що якщо хлопець вкаже іноземну реєстрацію, туди надсилати повістки точно не будуть та за Постановою №560 такого порядку не передбачено. Електронною поштою також не передбачено надіслання повісток.

Механізму повернення чоловіків в Україну також немає та не буде. Візові документи на постійне проживання за кордоном видають міграційні служби іноземних країн, за своїм законодавством. Україна до цих процесів немає жодного відношення або впливу. Якщо хлопець проживає в іноземній країні, не порушує місцеві закони та міграційні правила, підстав не продовжувати  візові документи немає.   Отже, не бачу причин панікувати та не оновлювати персональні дані, та не вказувати іноземну реєстрацію взагалі. Тим більше, що за прийнятими змінами він може оновити дані електронною поштою, він нічого в даному випадку не порушує.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram