Відстрочка за доглядом. Як підняти шанси на отримання, якщо ще є сестра (10 років як за кордоном)

Намагаюся отримати відстрочку по догляду за матір`ю. Тобто саме за п.9 статті 23 Закону 10449 про мобілізацію. Взагалі в неї 2 група інвалідності, але за інвалідністю в законі більше умов = більше підстав відмовити, наскільки зрозумів.

Слабкі місця цієї ідеї навіть якщо з доглядом (що може піти не так) в тому, що:
1. Є також батько, ще не пенсіонер (52). З цим вирішили так, що мати пише що в якості доглядача хоче мене, бо для нього плануємо організувати відстрочку інакше. І мабуть навіть через це мені варто звернутися в ТЦК за відстрочкою раніше, щоби йому не дали відстрочку раніше саме на підставі догляду за дружиною (після чого відмовили мені, хоча батько і так отримав би за іншою підставою).
2. Є сестра. Вже років 10 за кордоном, але досі прописана з нами і не дуже уявляю чим підтвердити що вона не з нами і не може доглядати. Навіть не має іншого громадянства і постійного місця проживання.

Перш ніж йти до ТЦК хочу отримати акт, який підтверджує факт мого догляду за мамою.

Для цього зайшов до Районної державної адміністрації, відділу розгляду звернень громадян.
Там мені дали перелік документів, які потрібно докласти до заяви щоби її повноцінно розглянули. Виглядає він так:
1. Копія паспорту військовозобов`язаного який здійснює догляд (постійний догляд).
2. Витяг з реєстру територіальної громади військовозобов`язаного який здійснює догляд (постійний догляд) про реєстрацію місця проживання.
3. Дані про перебування на військовому обліку (копія військового квитка).
4. Копія паспорту особи, за якою військовозобов`язаний здійснює догляд.
5. Витяг з реєстру територіальної громади особи, за якою військовозобов`язаний здійснює догляд (про реєстрацію місця проживання).
6. Копія документу що підтверджує інвалідність особи яка потребує догляду (довідка МСЕК).
7. Копія документу що підтверджує потребу особи в постійному догляді (довідка ЛКК).
8. Копія документа що підтверджує родинний зв`язок між особою яка здійснює догляд та особою яка потребує догляду.
9. Інформація про інших членів сім`ї особи, яка потребує догляду постійного догляду, які не є військовозобов`язаними та відповідно до закону зобов`язані їх утримувати (які зобов`язані то можуть здійснювати постійний догляд). Запропоновано - заяву від мами, що в неї таких немає, кого обирає серед військовозобов`язаних (і написали).

При цьому зазначили, що можу дати не все чи якось не так; але в такому разі ті, хто дивитимуться ці документи можуть мені вірогідніше відмовити.

Перелік зібрав, завірив в нотаріуса копії документів не медичних (паспортів, тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, свідоцтва про народження).
Але тепер сумніваюся чи варто таким пакетом подавати. Бо завірений в нотаріуса паспорт мами означає включно сторінку про дітей, де звісно згадується сестра.
Тобто акт в першу чергу не про це, але якщо подати так - очікую, що з великою вірогідністю там вкажуть ніби маму є кому доглядати і без мене, що дуже важливо НЕ з військовозобов`язаних (хоча це зовсім не так). Адже начебто є сестра, побачивши знайдуть інформацію що ще й прописана тут, значить ну точно може доглядати.

Цікавлять пропозиції що з цим можна вдіяти. Чи може подати копії паспортів не завірені, без тієї сторінки; чи може є варіанти як обгрунтувати, довести що сестра не може доглядати, що вона в іншій частині світу.

Можливі додаткові (уточнюючі) питання, виходячи з вашої відповіді.
Лишіть, будь ласка, якийсь свій контакт, прив`язаний до месенджера (на ваш вибір): якщо будуть додаткові питання від вас чи від мене - можна буде перейти туди.
20.06.2024 17:18 183

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 11 месяцев
68 отзывов (68 +) (0 -)
Консультации: 208
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Якщо виходити з логічного тлумачення норми закону, яка передбачена п.9 статті 23 Закону 10449, то у випадку постійного догляду за одним зі своїх батьків, то в цьому випадку не передбачено необхілної умови щодо відсутності інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд.

п.9 статті 23 Закону 10449:

зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Тобто відсутність інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд, відноситься до випадків догляду за батьком або матір'ю дружини

Натомість, більшість ТЦК тлумачить цю норму навпаки - тобто таким чином, що у разі зайнятості постійним доглядом за своїми батьком чи матір'ю необхідна відсутність інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд, що суперечить самій п.9 ст. 23 Закону 10449. Судової практики поки що з даного приводу немає. 

Але Ваше запитання щодо "перестрахування" у цьому випадку зрозуміле. 

Враховуйте, що ТЦК та СП мають доступ до реєстру актів цивільного стану громадян, по записам якого можна відслідкувати наявність інших дітей у Вашої мами (тобто, сестри).

У переліченому Вами списку немає вимоги щодо надання копій саме всіх сторінок паспорту.

У оформленні зайнятості постійним доглядом за хворою матір'ю у районній адміністрації Вам не мають відмовити через наявність інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд, оскільки останнє питання може виникати саме в ТЦК.

Якщо трактувати вказаний пункт таким чином, що необхідною умовою відстрочки у Вашому випадку є відсутність інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за нею догляд, то тоді логічно брати до уваги формулювання щодо повної "відсутності таких осіб". Тобто, якщо б у Вас взагалі не було сестри. Але, повторюсь, це неправильне тлумачення закону. 

Для додаткових запитань - телеграм @romparts

Успіхів! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram