Виключений з обліку в 2011 році знову стоїть на обліку.

Добрий день.

Є питання щодо обліку військово-зобов`язаних.
Особа була виключена з обліку в 2011 році у зв`язку набуття граничного віку перебування у запасі. Тобто людині виповнилось 45 років і її виключили з обліку.

Проте після встановлення додатку Резерв+ було виявлено, що особа стоїть на обліку.

Питання: Чи правомірно ставити людину на облік знову, коли вона вже була виключена з нього? Тобто виходить так, що в 2011 було обмеження у 45 років перебування в запасі, а в 2014 році цей вік збільшили і людину без оповіщення поставили назад на облік. Чи має закон зворотню дію? І чи можна піти до тцк для того, аби тебе виключили з обліку аргументуючи це тим, що тебе виключили з нього ще в 2011 році, коли був граничний вік 45 років?
22.06.2024 19:06 175

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 11 месяцев
51 отзыв (49 +) (2 -)
Консультации: 235
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації" від 27 березня 2014 року №1169-VII внесено зміни до статті 28 Закону №2232-XII та змінено граничний вік перебування в запасі другого розряду до 50 років, а Законом України "Про внесення змін до статті 28 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу"" від 22 липня 2014 року №1604-VII - до 60 років.

У Рішенні від 09 лютого 1999 року №1-рп/99 (справа №1-7/99 про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) Конституційний Суд України дійшов висновку про те, що дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Як зазначає Верховний Суд в Постанові № 820/3113/17, З часу набрання чинності змін до вказаного Закону він поширює свою дію на всій території України і розповсюджується на всіх осіб, що не досягли граничного віку перебування у запасі.

Таким чином, ставити особу на облік знову, якщо вона була виключена з обліком за законом, який раніше діяв - правомірно. Тому вказані обставини не можуть бути підставою для того, щоб вимагати виключення особи з обліку до досягнення нею 60-річного віку. Це не є звороньою дією закону, відповідно до роз'яснень Верховного Суду України. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram