Уточнення даних, резерв+, військовий облік

В додатку резерв плюс є запис про порушення правил військового обліку, мені 25 років, як я здогадуюсь, це через потребу зміни приписне на військовий квиток. Необхідно розібратися з цим питанням детально.

29.06.2024 09:57 115

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 11 месяцев
68 отзывов (68 +) (0 -)
Консультации: 208
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

З урахуванням уточнених Вами питань, можу повідомити наступне.

Згідно частини 3 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" військовий обов’язок включає взяття громадян на військовий облік, дотримання правил військового обліку.

Згідно частини 2 статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України на військовий облік військовозобов’язаних які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників.

1. Звертаю Вашу увагу, що обов'язок стосовно уточнення військового-облікових даних сформульований у нормативно-правових документах по-різному.

Так, згідно підпункту 10-1 пункту 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (додаток 2 до постанови) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні: уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Аналогічну норму містить частина 10 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

Таким чином, конкретні відомості, які підлягають уточненню, вказаними нормативно-правовими актами не передбачаються.

У той же час, згідно частини 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Тобто, в частині 2 Прикінцевих та перехідних положень вказаного Закону зазначено які самі відомості мають бути оновлені, однак ця норма не звужує вищенаведені норми підпункту 10-1 пункту 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (додаток 2 до постанови), частини 10 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

На практиці реалізація обов'язку щодо оновлення своїх військово-облікових даних зводиться до того, що в разі успішного внесення даних (телефон, адреса та за наявності електронна пошта) через ЦНАП або Резерв+, Ви будете мати повідомлення про таке успішне оновлення.

Якщо наявні будь-які проблеми (розшук, помилки та ін.), представник ЦНАПу може рекомендувати Вам звернутись до ТЦК безпосередньо (у Резерв+ буде відображена аналогічна порада). Інших шляхів оновлення даних вже не буде. Ці технічні питання нічим на законодавчому рівні не врегульовані. 

З вищевикладеного можна зробити висновок, що обов'язок щодо оновлення військово-облікових введено не тільки з метою встановлення адрес проживання та дійсних номерів військовозобов'язаних, але й також уточнення будь-яких інших військово-облікових даних військовозобов'язаного або призовника. 

2. Щодо можливих порушень правил військового обліку у Вашому випадку.

Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (додаток 2 до постанови), не покладають на Вас жодного обов'язку з'явитись до ТЦК по досягненню 25-ти річного віку. 

Посилання на Правила військового обліку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#n358

Між тим, є обов'язки (відповідно до Вашої ситуації):

  • уточнити свої облікові дані пртягом 60 діб;
  • звіряти не рідше одного разу на п’ять років власні персональні дані з обліковими даними районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів;
  • прибувати до ТЦК за врученою повісткою для оформлення військово-облікових документів.

При цьому ведення військового обліку (військовий облік призовників до 25 років або військовозобов'язаних - ведеться окремо, що передабчено ч.1 ст. 33 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу") покладається на організації, які його ведуть, а саме: центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами (далі - державні органи), органами місцевого самоврядування, органами військового управління (органами управління), військовими частинами (підрозділами) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, підприємствами, установами та організаціями, закладами освіти, закладами охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності (далі - підприємства, установи та організації), а також визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном.

Отже, вирогідність притягнення Вас до адміністративної відповідальності саме через не оформлення військового квитка по досягненню 25 років є досить низькою. За не оновлення даних - це вже зовсім інша ситуація. 

Відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку встановлена ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

При цьому, згідно примітки до ст.210 КУпАП, положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Цілком ймовірно, що у Вашому випадку сталась певна технічна помилка, що мало місце у багатьох військовозобов'язаних - за офіційним повідомленням Мін Оборони, у розшуку помилково перебувало близько 700 тис. військовозобов'язаних.

Варіанти дізнатись конкретно в чому полягає порушення, про яке зазначено у додатку Резерв+:

  • звернутись особисто до ТЦК;
  • звернутись з власним письмовим запитом до ТЦК;
  • звернутись до ТЦК через адвокатський запит (детальну інформацію можу надати в особисті повідомлення).

Також можете подивитись за вищевказаним посиланням Правила військового обліку, можливо знайдете там обов'язок, який не був Вами виконаний, у зв'язку з чим ТЦК вважають це порушенням військового обліку. 

Від цієї інформації вже можна буде відштовхуватись і аналізувати ситуацію на предмет наявності або відсутності порушення правил військового обліку з Вашої сторони.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram