Відсутність щитовидки і влк

Підкажіть будласка які рішення практично приймають ВЛК зараз по особам з видаленою щитоподібною залозою і відповідно при необхідності приймати тиреоїдні гормони у високих дозах (100 і більше мкг) для повного заміщення функції відсутнього органу?
По закону завжди має бути 13а і виключення з обліку?
Чи 13а дають тільки якщо є некомпенсований гіпотиреоз\був рак\інші тяжкі ускладнення?
На який пункт статті 13 можна розраховувати якщо доза гормону висока але вона компенсує відсутність щитовидки і названих ускладнень нема?
Дякую!
17.11.2023 17:54 1501

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
157 отзывов (156 +) (1 -)
Консультации: 814

Вітаю!

Я ще раз наголошую, що я Вам відповім з юридичної точки зору. 

Професійні медичні питання треба задавати лікарям, а не юристам.

СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК.

За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

хххххххх
Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08
1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

ВАШЕ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ  ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

Стаття 13 (Додаток 1 Наказу МОУ # 402):

а) зі значними порушеннями функцій:

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій:

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

д) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів:

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ,  КОТРИЙ ВИВЧИТЬ ВАШ СТАН ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

ЗВЕРТАЮ УВАГУ:

Стаття13:

медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «г».

1) до пункту «а» належать:

тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 100 мг та більше на добу;

2) до пункту «б» належать:

захворювання щитоподібної залози з гіпертиреозом середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні від 75 до 124 мг на добу;

5) до пункту «д» належать стани після хірургічних втручань на щитоподібній залозі, курсу радіойодотерапії, інших ендокринних залозах при нормалізації їх функцій після лікування. За цим самим пунктом оглядаються військовослужбовці за контрактом, які перенесли гострі та підгострі тиреоїдити та стани після стаціонарного лікування з приводу вперше виявленого цукрового діабету 1-го типу, тиреотоксикозу.

ЩЕ РАЗ НАГОЛОШУЮ, ВИЗНАЧИТИ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ, ЗМОЖЕ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ ПІД ЧАС ОСОБИСТОГО ВАШОГО ОБСТЕЖЕННЯ ТА ПОРІВНЯННЯ ВАШОГО СТАНУ З ВИМОГАМИ ПОЯСНЕННЯ.

ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР. ТИМ БІЛЬШЕ, ЩО НАВІТЬ В ПОЯСНЕННЯХ НАГОЛОШУЄТЬСЯ, ЩО ОБСТЕЖЕННЯ ПРОВОДИТЬСЯ В УМОВАХ СТАЦІОНАРУ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram