Військовий облік для інваліда 2 групи, медкомісія та ВЛК

Мені 36 років, хворію з 2ох річного віку на бронхіальну астму, інвалід дитинства. В звязку з важким перебігом отримав в 2010 році 2гу групу інвалідності Безтерміново (пожиттєво). На військовому обліку не перебував та ніяких військових документів не мав. Станом на зараз, вирішив стати на військовий облік та отримати відмітку про непридатність, щоб мати змогу на законних підставах перетинати кордон. Звернувся до ТЦК, мені повідомили що для постановки на облік потрібно пройти мед коміссію, після чого буде ВЛК, наявність інвалідності при цьому нікого не зацікавило, напроти повідомили що інвалідність не має ніякого значення, ВЛК по справедливості визначить мою придатність. Почав проходити мед комісію та отримав направлення до профільного лікаря - пульмонолога. Почитав список захворювань, при наявності яких визначається непридатність, відносно моєї хвороби, вказано що бає бути саме важкий перебіг, тобто при легкій та середній важкості можливе моє визначення як придатного та подальша мобілізація. Розумію що відбувається певна юридична колізія, коли інвалід стає на військовий облік, проходить початкову комісію, одразу отримує схвалення ВЛК на придатність та у підсумку повістку БЕЗ МОЖЛИВОСТІ подати заяву на відсрочку в звязку з інвалідністю. Порадьте будьласка як діяти в цій ситуації, враховуючи що медогляд вже почав проходити.

24.02.2024 10:48 5655

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
157 отзывов (156 +) (1 -)
Консультации: 813

Вітаю!

Згідно з законодавством України, військова служба є обов’язком для громадян, які досягли призовного віку та не мають права на відстрочку від призову.

Підстави для відстрочки від призову на період мобілізації перелічені в статті 23 Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до цієї статті не підлягають призову, а отже мають відстрочку від мобілізації особи, які визнані інвалідами. Група інвалідності в статті не вказується.

Сама по собі інвалідність не є підставою для звільнення особи від військового обов'язку. Такою підставою є ухвалення рішення про визнання особи непридатною з виключенням з військового обліку. Натомість особи з інвалідністю, відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" наразі мають відстрочку від мобілізації.

Щоб отримати відстрочку, інвалідам 2 групи потрібно особисто зʼявитись в приміщення ТЦК та СП та подати відповідну заяву про надання їм відстрочки. До заяви інвалід 2 групи має додати документи, які підтверджують інвалідність, а саме: довідка до акта МСЕК та пенсійне посвідчення інваліда. В ТЦК та СП можна подати звичайні копії підтверджуючих документів, нотаріальне посвідчення не вимагається.

Крім, цього потрібно буде оновити військово-облікові документи, тобто подати документи про будь-які юридично значимі факти із життя (свідоцтво про шлюб, диплом про освіту тощо) та пройти військово-лікарську комісію.

За результатом розгляду заяви про надання відстрочки інваліду 32групи, ТЦК та СП приймає рішення про надання відстрочки такій особі.

Відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у  період мобілізації  можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

ххххххх

В лютому 2024 року ВР України прийняла в першому читанні законопроєкту №10449, котрий стосується мобілізації та військової служби.

Тож новою версією документа передбачено, що призову під час мобілізації не підлягають такі категорії осіб:

  • люди з інвалідністю
  • люди, які згідно з висновком ВЛК, є тимчасово непридатними для проходження військової служби на період від 6 до 12 місяців (з наступним переоглядом ВЛК).

Люди з інвалідністю II та III груп будуть зобов'язані пройти переогляд щодо придатності для проходження військової служби, крім тих, хто отримав групу інвалідності внаслідок захисту держави. Однак, хоча люди з інвалідністю звільняються від мобілізації, вони мають право на проходження служби за контрактом.

ОТЖЕ ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. ДЛЯ ЇЇ ОТРИМАННЯ ПОДАЙТЕ ЗАЯВУ В ТЦКСП ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. ПРАВО НА ПОДАННЯ ЗАЯВИ У ВАС Є ТАКОЖ В ПЕРІОД ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram