Запит на довідку про дітей в РАЦС

Мати інвалід 2 групи, я в неї єдиний син. Почав збирати документи для відстрочки по Ст23 п.13. Зараз потрібно отримати від РАЦС довідку про дітей в моєї мами (або письмову відмову). Підкажіть, будь ласка, як правильно подати цей запит?
1. Подавати до районного РАЦС, де видавалось свідоцтво про моє народження, чи до центрального РАЦС?
2. Подавач заяви має бути безпосередньо моя мати, а не я?
3. Як правильно називається цей витяг (витяг про наявних дітей, витяг про народження дітей чи ще якось)?
4. Яку інформацію про себе (певні паспортні данні, тощо) повинна вказати в заяві моя мати як подавач? І чи потрібно додавати до заяви якісь ксерокопії документів, які підтверджують особу подавача?
01.05.2024 13:29 1454

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 765

Вітаю!

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Чинним законодавством України не передбачено отримання довідки про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, а також не визначено орган, який видає таку довідку.

Довідка про склад сім'ї скасована наказом Мінсоцполітики від 17.07.2019 № 1106 «Про внесення Змін до Інструкції щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги».

Нижче я нводжу, що необхідно для оформлення довідки про єдину дитину в Україні:

Багато громадян України, щоб оформити даний документ, одразу звертаються до органів реєстрації актів цивільного стану України. Але органи РАЦС не видають і ніколи не видавали такий документ. Причина полягає в тому, що немає технічної можливості відслідковувати інформацію про кількість дітей в реєстрі реєстрації актів цивільного стану. Тому для вирішення даного питання, необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса на території України і оформити нотаріальну заяву про єдину дитину. 

Саме даний нотаріальний документ зазвичай називають довідкою про наявність єдиної дитини в родині.

Нотаріальна заява оформлюється в довільній формі. Нотаріус, як правило, оформлює заяву наступного змісту:
1. В «шапці» прописується фраза - «Компетентним органам за місцем вимоги».
2. Під «шапкою» вказуються дані внутрішнього паспорта України заявника. За бажанням заявника, нотаріус може вказати дані закордонного паспорта.
3. Далі, посередині, прописується великими літерами слово - «ЗАЯВА», після якого слідує основний текст, наприклад: Я, Іванова Наталія Сергіївна, перебуваючи при здоровому розумі, ясній пам'яті та діючи добровільно, розуміючи значення своїх дій, без будь-якого примусу як фізичного, так і морального, цією заявою повідомляю, що станом на поточну дату маю єдину дитину (доньку) - Іванову Іванку Геннадіївну 15 грудня 1989 року народження. Донька має документ, що посвідчує особу, а саме паспорт ...
Про відповідальність за надання недостовірної інформації я, Іванова Наталія Сергіївна нотаріусом попереджена відповідно до чинного законодавства України. Текст цієї заяви прочитаний, його зміст мені зрозумілий  і відповідає моїй волі.
4. Після основного змісту вказується дата і ставиться підпис заявника, а також посвідчувальний напис нотаріуса з його підписом і печаткою.
 
Заявник, перед оформленням, може внести зміни в зміст нотаріальної заяви або в так звану довідку про єдину дитину в Україні, на свій розсуд.
ЯКЩО ТЦКСП НЕ ЗАХОЧЕ ПРИЙМАТИ ЦЮ ЗАЯВУ, НЕХАЙ ВАША МАМА ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО СУДУ ТА ВСТАНОВЛЮЄ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ФАКТ, ЩО ВИ У НЕЇ ЄДИНА ДИТИНА.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram