Скасування обмеженої придатності

Добрий день. Мені 24 роки, 4 травня скасовують «обмежену придатність» з повторним проходженням влк. Скажіть будь ласка, чи можуть мене мобілізувати до 25 років, після проходження влк? 25 років виповнюється у листопаді.
03.05.2024 22:56 301

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 765

Вітаю!

Все залежить від Вашого статусу. 

Якщо Ви призовник - мобілізація до 25 років неможлива.

Якщо Ви військовозабовязаний  - то мобілізація можлива після проходження ВЛК. 

 хххххххх

Зараз існує процедура визначення і встановлення статусу обмеженої придатності у мирний час та під час дії воєнного стану. Цим займається військово-лікарська комісія (ВЛК). Новий закон встановлює, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців мають пройти повторний медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Наразі процедура проходження ВЛК не прописана. Закон скасовує статус обмежено придатних, але це не означає, що кожна особа з таким статусом повинна самостійно звернутися для з’ясування: придатна вона до військової служби або ні. 

Також потрібно враховувати, що статус обмеженої придатності ухвалювали на підставі наказу №402 від 2008 року. Цей наказ чинний і його ще не скасували. Він містить положення про військово-лікарську комісію та додаток «Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві». 

– Додаток містить повну кваліфікацію та визначення всіх розкладів хвороби або порушення функцій, які допомагають визначити людину як придатну, обмежено придатну або ж непридатну. Перелік хвороб у ньому тепер потребує повного переопрацювання. Без ухвалення наказу №402 з новими кваліфікаціями закон застосувати буде неможливо.

В першу чергу ТЦК мають бути готовими для того, щоб переглядати статус та визнавати обмежено придатних осіб як непридатних або придатних. Визнати всіх придатними неможливо. Відповідно має бути повторне проходження військово-лікарської комісії та готовність системи ВЛК до цього.

– ВЛК повинна мати інструменти та методологію, якими зможуть оперувати. Зокрема це той же наказ №402.

У відповідність до закону необхідно привести підзаконні акти. Йдеться про зміни до наказу Міністерства оборони №402 про військово-лікарську комісію. Поки його немає, медики не мають необхідних критеріїв, щоб визначати ступінь придатності.

Як заявила директорка департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова у нещодавньому інтерв'ю zn.ua, зміни до наказу почали погоджувати два тижні тому. За її словами, умови прописуються детальніше. Захворювання прив'язані до МКБ-10 (Міжнародної класифікації хвороб Десятого перегляду), а також описані критерії, коли особа придатна або непридатна, тобто коли стан є важким, середнім чи легким за групою захворювань.

Оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. І у кожній групі захворювань можуть бути як придатні, так і непридатні до служби - це від ступеня порушення функцій.

Фактично буде п'ять статусів: непридатний та чотири категорії придатних, залежно від ступеня функціональності.

Категорії придатних:

  • придатні (повністю)
  • придатні до служби у військових вишах, ТЦК, частинах забезпечення, установах, організаціях (але непридатні до служби у штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецназу тощо)
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до військового вишу)
  • придатні до виконання специфічних завдань.

МІСЦЕ СЛУЖБИ БУДЕ ЗАЛЕЖАТИ ВІД КАТЕГОРІЇ ПРИДАТНОСТІ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram