Виїзд за кордон .

Доброго дня. Виїхали з дітьми з України 7.03. до Польщі , повернулись назад 3.07. За цей час я 3 рази їздила до України без дітей на кілька днів кожного разу. Коли тепер я можу з дітьми виїхати до Греції на відпочинок ,транзитом через Румунію та Болгарію ? І чи потрібен письмовий дозвіл чоловіка на виїзд дитини? Дякую заздалегідь за відповідь.

21.08.2022 15:51 730

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
165 отзывов (164 +) (1 -)
Консультации: 879

Вітаю!

Українці без оформлення статусу тимчасового захисту перебувати в країнах Європейського Союзу можуть 90 днів упродовж 180 днів. Якщо цей термін перевищений, перебувати в Шенгенській зоні без відповідного дозволу не можна.

Безвізовий режим дозволяє короткотермінове перебування в державах-членах ЄС (крім Великої Британії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів. Тобто від дня перетину кордону необхідно відрахувати 180 днів назад і подивитися, чи були ви в ЄС понад 90 днів за цей період без наявності посвідки на проживання в тій чи іншій країні.

Щоб перебувати в країні легально і після цього терміну, українці повинні подати заяву до міграційної служби за місцем тимчасового перебування на отримання гуманітарного захисту.

Інший варіант - після 90 днів поїхати до країн, які надають додаткові дні до європейського безвізу. Таку можливість надають чотири країни ЄС - Хорватія, Болгарія, Кіпр, Румунія.

Якщо ви не плануєте оформити статус тимчасового захисту в одній з країн Європейського Союзу, можна переїхати до однієї із названих вище країн і перебувати там за біометричним паспортом ще 90 днів протягом 180 днів. Ці дні додаються до 90 днів перебування у країнах Шенгену. Тобто ви можете перебувати у Хорватії, Болгарії, Румунії, чи на Кіпрі 90 днів з туристичною метою. Це рахується окремо від інших країн ЄС, які підписали шенгенську угоду.

ДО ГРЕЦІЇ ВИ ЗМОЖЕТЕ ПОДОРОЖУВАТИ ЧЕРЕЗ 90 ДНІВ.

ДОЗВОЛУ БАТЬКА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ДІТЬМИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ НЕ ПОТРІБНО. 

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ 

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

«Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

Виїзд дитини (до 16 років) в супроводі батьків та інших осіб у воєнний час

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких:

Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Якщо подобається, тисни кнопку