Отримання сержантського звання

Чи має право рядовий військовослужбовець отримати сержантське звання, якшо він пройшов спеціальний курс підготовки Санітарний інструктор і його було призначено на посаду Санітарний інструктор (яка є сержантською)? Без зобов`язання підписання контракту

07.02.2023 15:58 1035

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
165 отзывов (164 +) (1 -)
Консультации: 880

Вітаю!

ТАК, ТАКЕ ПРАВО Є.

Указом Президента України
від 10 грудня 2008 року N 1153/2008

ПОЛОЖЕННЯ 

про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/690/2021

42.

У період дії воєнного стану з метою оперативного доукомплектування військовослужбовцями посад сержантського і старшинського складу Збройних Сил України первинне військове звання сержантського і старшинського складу може бути присвоєно особам рядового складу, які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня, одночасно із призначенням на посади сержантського і старшинського складу наказом посадової особи, до повноважень якої належить призначення на посади, з дотриманням вимог абзацу четвертого пункту 102 цього Положення.

102. На посади сержантського і старшинського складу призначаються військовослужбовці, які отримали підготовку відповідного рівня у вищих військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах) та у військових частинах.

Перелік посад, які не потребують при призначенні на них військової підготовки відповідного рівня, а також порядок проведення підготовки на спеціальних курсах, визначається Міністерством оборони України.

Особи рядового складу (крім військовослужбовців строкової служби), які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня у вищих військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах) та у військових частинах, з урахуванням потреби доукомплектування Збройних Сил України в період дії воєнного стану можуть призначатися на посади сержантського і старшинського складу, за якими штатами воєнного часу передбачено військове звання до старшого сержанта (головного старшини) включно, з одночасним присвоєнням первинного військового звання сержантського і старшинського складу та з подальшим направленням на навчання у строки, що визначаються Міністерством оборони України.

хххххххххх

ІНСТРУКЦІЯ

про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0438-09

3.8.

У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану за рішенням посадових осіб, які мають право присвоєння первинних військових звань сержантського і старшинського та офіцерського складу, присвоєння цих звань здійснюється громадянам, які за віком та освітою відповідають визначеним законодавством вимогам, з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом та призначенням на посади з урахуванням потреби в сержантах, старшинах і офіцерах такої спеціальності. Особам рядового складу, призваним на військову службу, може бути присвоєно первинне військове звання сержантського і старшинського складу одночасно з призначенням на посаду сержантського (старшинського) складу без прийняття їх на військову службу за контрактом. З оголошенням стану війни в державі особам сержантського і старшинського складу (крім військовослужбовців строкової військової служби), які призначені на посади офіцерського складу у воєнний час і успішно виконують службові обов'язки, первинне військове звання офіцерського складу молодший лейтенант присвоюється командирами корпусів, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі. Призначення осіб сержантського і старшинського складу на посади осіб офіцерського складу у військових частинах, що утримуються за штатами воєнного часу, здійснюються наказами посадових осіб відповідно до номенклатури посад для призначення без направлення їх на курс військової підготовки.

 

Якщо подобається, тисни кнопку