Чи маю право на відстрочку за станом здоров‘я

Доброго дня.

Таке питання…В армії не служив за станом здоров‘я. Маю обмежену придатність СО 6 ступінь по статті 44а.

Стан здоров‘я зараз погіршився. А конкретніше:

-пролапс мітрального клапана 8 мм, другої ступені, регургітація відсутня.

-остеохондроз,деформуючий спондилоартроз з порушенням статики.

-Дорсальна протрузія диска L4-L5 до 3 мм

-Правобічна екструзія диска L5-S1  до 6мм з формуванням відносного дегенративного стенозу хребтового каналу на рівні L5-S1 .

Який прогноз щодо придатності по цім висновкам? Чи маю праву на відстрочку?

Чи можна маючи відстрочку після медкомісії

виїхати тимчасово за кордон?

Дякую

17.03.2023 09:07 6762

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
800 отзывов (799 +) (1 -)
Консультации: 2063
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день, шановний Замовник.

1.  Уважно подивіться на останній  запис ступень придатності. В якому році Ви проходили ВЛК? Адже статтю 44 розкладу хвороб за Положенням про ВЛК №402 (див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) застосовують після перенесених операцій тощо, див. в таблиці:

Стаття 44

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб системи кровообігу або хірургічного лікування

Тимчасово непридатні Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

І по цій статті передбачена тимчасова непридатність, а не обмежена придатність.

Можливо Ви проходили ВЛК до 2008року, коли діяло інше Положення (від 1994 року)?

Але статтю 44 п.а застосовували при діагнозі " Нейроциркуляторна дистонія", див. за посиланням: Про затвердження Положення про вій... | від 04.01.1994 № 2 (rada.gov.ua)  

Щоб визначити яка може бути ступінь придатності за Положенням ВЛК №402, з урахуванням змін в сторону погіршення саме по цьому діагнозу, мені потрібно бачити висновок лікаря невропатолога, а також окуліста, адже при таких діагнозах також страждає зір.

2. Щодо результатів обстежень що Ви додали до запиту, одразу звертаю Вашу увагу на те, що висновок МРТ, УЗ, ЕХО-КГ дослідження доплероехокардіографії тощо, не є остаточними діагнозами, це лише результати обстеження. По Вашим показникам має бути висновки нерволога та кардіолога на підставі даних досліджень, які встановлять остаточний діагноз з детальним описом Вашого стану. Але, попередні висновки все-таки можна зробити:

3. Почнемо з кардіології.

Вашому діагнозу відповідає ст. 38 розкладу хвороб згідно Положення про ВЛК:

Стаття 38

Включено: некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю

а) із серцевою недостатністю II-Б-III стадії

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) із серцевою недостатністю II-А стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) із серцевою недостатністю I стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без серцевої недостатності

Придатні

Придатні

Придатні

Додаток 2 Положення надає пояснення до кожної статті розкладу хвороб, при яких показниках застосовується той чи інший пункт в залежності від стадії порушення функцій.

Так, згідно до пояснень до ст. 38:

- до пункту "а" належать:недостатність будь-якого клапана серця III-V стадій, які супроводжується регургітацією 3-4 ступенів;

-до пункту "б" належать: набуті вади (недостатність) мітрального клапана або клапана легеневої артерії, які супроводжуються регургітацією 2 ступеня або II стадії, або за наявності легеневої гіпертензії;

-до пункту "в" належать: пролапс мітрального або інших клапанів серця, міокардіофіброз, що супроводжуються порушеннями ритму та провідності або СН I стадії, або без таких з регургітацією 2 ступеня.

Пролапс клапанів серця з регургітацією повинен підтверджуватися даними доплероехокардіографії. Критерії ступенів регургітації: I - до 2 см, II - 2-4 см, III - більше 4 см.

-до пункту "г" належать: пролапс мітрального, трикуспідального клапанів з регургітацією I ступеня.

За Вашими показниками: пролапс МК ІІ ст., відсутність регургітації, легенівої гіпертензії, СН, систолична функція задовільна. Про будь-які порушення ритму даних немає. То до Вас скоріше буде застосований п."в" ст. 38 розкладу хвороб, при якій в воєнний час визнають придатними до військової служби.

При цьому, я б Вам рекомендувала звернутися до кардіолога який надасть детальний висновок. Можливо у Вас ще є гіпертонія ( підвищений артеріальний тиск), або ще додаткові показники. Якщо є такі, можете скинути мені на ел. пошту.

4. По хребту.

Вашому діагнозу відповідає ст. 64 розкладу хвороб:

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Згідно пояснень до ст. 64:

До пункту "в" належать:

фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

Тобто, за показниками до Вас  можливе застосування п."в" ст. 64 розкладу хвороб (за яким на практиці в воєнний час визначають придатними до служби). Але, враховуючи що у Вас за висновком встановлені саме помірні дегенеративно-дистрофічні зміни поперекового відділу хребта, то можливо і застосування пункту "б" ст. 64 (що визначає обмежену придатність).

Таким чином, з того що Ви мені надіслали, за результами ВЛК у Вас можливо буде п."в" ст. 38 та п."в" ст. 64 розкладу хвороб, за якими в воєнний час визнають придатними до служби.

Але, я Вам рекомендую звернутися до кардіолога на дообстеження, окуліста та невролога, Вам винесуть остаточні діагнози, за якими вже можна буде зробити більш точні висновки які можуть бути результати по ВЛК. По дистонії теж потрібне окреме обстеження у невропатолога.

Діагнози можете надіслати мені на ел. пошту, а також у разі виникнення додаткових питань, уточнень тощо, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку