Звільнення з військової служби та виїзд за кордон. Інвалід 2 групи.

Жінка має інвалідність 2 групи (працездатна). Фактично знову відправили на влк та визнають придатною до служби. Чи може звільнитись зараз з військової служби без повторного проходження влк? Які дії потрібно виконати для цього?
Група була отримана ще до початку війни.
Чи будуть проблеми потім з виїздом за кордон?

Які проблеми можуть виникнути при спробі звільнення? Та як бути в такій ситуації

21.05.2024 00:18 286

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
165 отзывов (164 +) (1 -)
Консультации: 879

Вітаю!

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

11 квітня 2024 року Верховною радою України було прийнято законопроект №10449

Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX (Чинний)
"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку "

, яким питання звільнення було врегульовано остаточно. Відповідно до даного закону військовослужбовці, які мають інвалідність І, ІІ або ІІІ групи мають право на звільнення з військової служби в запас. При чому, не важливо отримали таку інвалідність вони під час служби або до воєнного стану. Таке право звільнення мають військовослужбовці контрактної форми або, які проходять службу по мобілізації.

Закон вступив в дію.

Це означає, що законної сили він набув 18 травня 2024 року. Тобто реалізувати право на звільнення можна буде починаючи з 18 травня 2024 року.

Для того, щоб звільнитись військовослужбовцю необхідно підготувати рапорт на звільнення разом з документами, які підтверджують право на звільнення. Рапорт подається разом з нотаріально засвідченими копіями документів своєму безпосередньому командиру та може бути розглянутий у строк до 30 днів.

Документами, які підтверджують право на звільнення є:

  • довідка до акта огляду МСЕК;
  • пенсійне посвідчення;
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.


Важливо, що військовослужбовці, які звільнені за цією підставою зобовʼязані стати на військовий облік в районному ТЦК та СП. Також за ними зберігається статус військовозобовʼязаного. Проте такі особи можуть одночасно оформити право на відстрочку від мобілізації.

Якщо подобається, тисни кнопку