Оновленння даних

Добрий вечір

Наступна ситуація:

Виїхав на роботу в Польщу, ще в січні 2022 року. В лютому дзвонили з ТЦК викликали(у самого ВОС - гранатометник), я їм сказав, що за кордоном, моя мати донесла їм підтверджуючі документі відповідні та більше не турбували.

Після оновлення даних в додатку Резерв плюс, чи не викличе мене ТЦК на проходження ВЛК(щоб я закордону повертався додому) та чи не будуть слати повістки електронним шляхом?

Дякую

01.06.2024 22:04 389

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
115 отзывов (115 +) (0 -)
Консультации: 291
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

З набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" у всіх осіб, що перебуваються на військовому обліку виник обов'язок уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані. Для осіб, що перебувають за кордоном передбачені наступні варіанти для виконання цього обов'язку:

- шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу, яка зазначена на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку

- шляхом повідомлення на офіційний номер телефону, який зазначений на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку

- через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста

Тож, перш за все потрібно перевірити, чи має ТЦКтаСП, в якому Ви перебуваєте на обліку офіційну сторніку в Інтернеті. З досвіду, таке буває дуже рідко, але обласні ТЦКтаСП такі сторінки мають, тож можна надіслати на офційну адресу електронної пошти обласного ТЦКтаСП запит щодо офіційної електронної адреси або номеру телефону Вашого районного ТЦКтаСП.

Звісно можна зробити все простіше та встановити додаток Резерв+ і таким чином виконати обов'язок по оновленню даних. Станом на сьогодні жоден Закон, або нормативний акт Кабінету Міністрів України, або Наказ МІноборони не передбачають можливості направлення повісток в Електронний кабінет призовника, або на вказану ним адресу електронної пошти.

Проте, майте на увазі інший момент, 18 травня 2024 року набрала чинності Постанова КМУ № 560 від 16.05.2024р. Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Пункт 34 даної постанови передбачає, що повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського)  територіального центру комплектування та соціальної підтримки може бути надіслана засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання. А пункт 41 визначає, що належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних.

Тож, якщо Ви перебуваєте на війському обліку, то невиконання обов'язку по уточненню даних в один зі способів, значених вище, є порушенням законодавства про мобілізацію.

Під час уточнення персональних даних Ви зобов'язані зокрема повідомити адресу проживання.

Після цього на вказану адресу може бути направлена повістка, яка буде вважатись врученою належним чином навіть якщо Ви її фізично не отримаєте. Неявка до ТЦКтаСП в строки визначені у повістці є порушенням законодавтства про мобілізацію.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку