Непридатний для військ.служби новий ВОД

Людина в 2020 році визнана ВЛК непридатною до військової служби за статтею "а". У військово-обліковому документі (ВОД) прописано: "Згідно витягу з книги протоколів призовної комісії від ХХ.ХХ.2019 р. Пр. номер Х визнаний непридатним до військової служби зі зняттям з військового обліку ст. ХХ а". Єдиного державного реєстру тоді не було. Тому ніяких даних про людину в ньому нема. Чи потрібно щось робити, щоб не мати проблем при зустрічі з працівниками ТЦК? Зараз фігурує поняття " виключений", а тоді писали "знятий". Зараз є реєстр, а тоді не було. Згідно Постанови КМУ 599, людина може звернутись із заявою в ТЦК про заміну ВОД старого зразка на новий. В цій постанові не зазначено, що для отримання ВОД нового зразка потрібно знову проходити ВЛК. Тим паче, що людина визнана повністю непридатною, а таке рішення приймається один раз і назавжди. Натомість місцевий керівник ТЦК не хоче оновити ВОД без повторного проходження ВЛК. Допоможіть, підкажіть як діяти. Потрібна обгрунтована, аргументована відповідь, щоб можна було впевнено і на основі певних законодавчих актів діяти і доказувати свою правоту в ТЦК.

02.06.2024 23:25 1144

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
165 отзывов (165 +) (0 -)
Консультации: 559
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Чи потрібно щось робити, щоб не мати проблем при зустрічі з працівниками ТЦК? - Ви були виключені з військового обліку військовозобов'язаних згідно рішення ВЛК "Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку", тому вже не маєте статусу військовозобов'язаного. Відповідно на Вас не поширюється законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, правила військового обліку, зокрема в частині оновлення персональних даних, і Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" вказано наступне:

"2. Установити, що:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"...

При цьому, згідно підпункту 1 пункту 1 ПРАВИЛ військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). 

ВИСНОВКИ: Ви як особа, виключена з військового обліку військовозобов'язаних згідно рішення ВЛК "Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку", не повинні перебувати на військовому обліку в ТЦК та відповідно не повинні оновлювати персональні дані.

Раджу Вам подати в ТЦК письмовий запит, зокрема і адвокатський, про своє включення (невключення) до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів та відомості про себе, внесені до Реєстру.

Фактично ТЦК має відповісти, що в Реєстрі відсутні відомості щодо Вас. Оскільки відповідно до частини другої статті 13 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів" відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого держателем Реєстру.

Потім зможете показувати цю відповідь разом із вашим ВОД.

2) ТЦК не хоче оновити ВОД без повторного проходження ВЛК. Допоможіть, підкажіть як діяти. - відповідно до пункту 12 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

Згідно пунку 14 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 (далі - Порядок № 559), військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

зміни категорії щодо військового обов’язку;

відсутності місця для внесення змін;

невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

втрати (зіпсування);

виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

Відповідно до пунктів 17-18 Порядку № 559 для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

ЯК БАЧИТЕ, ПОРЯДОК № 559 НЕ ВСТАНОВЛЮЄ ВИМОГИ ПРОЙТИ ВЛК ДЛЯ ЗАМІНИ ВОД НА ВОД НОВОГО ЗРАЗКА.

ПРИ ЦЬОМУ, ВИ ВЖЕ НЕ Є ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ ВЗАГАЛІ НЕ МОЖЕТЕ БУТИ НАПРАВЛЕНІ НА ВЛК. СХОЖЕ, ЩО ЗНАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА НЕ ВХОДИТЬ ДО ОБОВ'ЯЗКІВ ТЦК.

Відповідно до пункту 1.2 ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402, військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Частиною 10 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" встановлено, що громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі Збройних Сил України, у запасі Служби безпеки України, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані проходити медичний огляд згідно з рішеннями комісії з питань взяття на військовий облік, комісії з питань направлення для проходження базової військової служби або військово-лікарської комісії відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я Служби безпеки Україн...

Статтею 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачено взяття на облік тих, хто був з нього виключений згідно рішення ВЛК "Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку".

ВИСНОВКИ: раджу Вам спочатку подати відповідний запит про своє включення (невключення) до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів та відомості про себе, внесені до Реєстру.

Оскільки невідповідності відомостей, зазначених у вашому ВОД,  відомостям, що містяться у Реєстрі, також є підставою заміни ВОД на ВОД нового зразка.

Після отримання відповіді звертаєтеся в ТЦК з письмовою заявою про заміну ВОД. Також берете з собою паспорт, код, ВОД, кольорову фотокартку розміром 35 х 45 міліметрів.

Заяву готуєте в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату реєстрації та вхідний номер.

Якщо протягом 5 робочих днів з дати реєстрації заяви Вам не видадуть новий ВОД, подаєте скаргу в Міноборони або звертаєтеся до адміністративного суду з вимогою зобов'язати ТЦК вчинити відповідні дії.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Konsul Wort
    3 месяца

    Галина Тлумач дуже детально та обгрунтовано, з посиланням на конкретні пункти законодавчих актів, дала консультацію. Я Вам вдячний, Галино. Тому рекомендую Галину Токмач, як грамотного і відповідального юридичного консультанта.