дійсність і визнання кандидатського диплома в Україні, входження до числа "наукових ступенів" +можливість роботи, зв'язок з мобілізацією

З 2014 року в Україні, наскільки я розумію, перестали починати готувати кандидатів наук (але при цьому підготовка і отримання наукового ступеня кандидатів наук продовжувалася до 2020 року, коли завершили підготовку і отримали науковий ступінь кандидатів наук всі ті, хто почав навчатись за цією програмою до вступу в силу нового закону про підготовку докторів філософії, а не кандидатів наук)

При цьому на зараз ті, хто отримав ступінь саме кандидата наук в Україні (зокрема, я отримав диплом кандидата наук в 2012 році від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України) продовжують розглядатись як особи з науковим ступенем, так?
І дипломи кандидатів наук (зокрема мій) є підтвердженням того, що особа має науковий ступінь, правильно?
Моє питання про те, чи є зокрема мій диплом кандидата наук на сьогодні підтверженням того, що особа має науковий ступінь і що її стосується все, що є в законах про осіб з науковими ступенями? Зокрема, можливість займати певні посади та мати відсрочку від мобілізації в наукових установах?

Прохання надати відповідь з посиланням на тексти документів
І надати контакти для можливих уточнюючих питань

07.06.2024 09:12 212

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 1 год
80 отзывов (80 +) (0 -)
Консультации: 244
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Згідно з підпунктом 8 пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту» від 1 липня 2014 року № 1556-VII науковий ступінь кандидата наук після набрання чинності цим Законом прирівнюється до наукового ступеня доктора філософії.

Отже, особи, які мають науковий ступінь кандидата наук згідно з вказаним Законом отримують всі права, передбачені у Законі для осіб з науковим ступенем доктора філософії.

Відповідно, виходячи з конституційного принципу рівності громадян у правах (ст. 21), особи, яким вже присуджено (або може бути найближчим часом присуджено) науковий ступінь доктора філософії, прирівнюються у правах до осіб, яким присуджено науковий ступінь кандидата наук.

Тобто, з дипломом кандидата наук, Ви маєте можлоивість займати певн посади та мати відстрчоку від призову по мобілізації. 

Відповідно до п. 2 ч. 3 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Якщо у Вас будуть додаткові запитання - прошу напишіть мені у будь-мессенджер за номером 073.171. 07 56

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів

Якщо подобається, тисни кнопку