Захворювання суглобів та поперекового відділу хребта

Проходжу службу у високомобільних військах, отримав легке пораненя, під час лікування та обстеження виявили деякі захворювання.
Чи можливо з даними захворюваннями пройшовши ВЛК стати обмежено придатним або не придатним до військової служби.
Поперековий відділ хребта:
Дегенеративно-дистрофічні зміни поперекового відділу хребта, протрузій L4-L5, L5-S1 м/х дисків, двобічний формінальний стеноз Iст. на цих рівнях, вторинного помірного стенозу каналу на рівні L4-L5.Міжостисний лігаментит на рівні L4-L5, L5-S1.
Лівий колінний суглоб:
Хондромаляція I ст. наколінника, комбінований горизонтальний розрив заднього рогу та повношарового вертикального розриву тіла медіального мініска (grade 3b y Stoller), тендинопатія квадріцепса, початкових дегенеративних змін та випоту в порожнині лівого колінного суглоба.
Після МРТ на лівому коліні проводели операцію в квітні місяці.
Правий колінний суглоб:
Хондромаляція I ст. наколінника, структурних змін заднього рогу медіального мініска (grade 3b y Stoller), тендинопатія квадріцепса, незначного випоту в порожнині правого колінного суглоба.
Плечового суглоба:
Тендинопатія недостатнього м`яза, пошкодження задньо-верхньої суглобової губи, фіброзування передньо-нижніх відділів капсул плечового суглоба, незначного випоту в порожнині акроміально-ключичного суглоба.
Хронічний комбінований геморой I-II стадії в ремісії. Хронічна люмбоішіалгія справа. Гострий фарингіт.
29.06.2024 12:20 299

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
62 отзывы (59 +) (3 -)
Консультации: 288
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день, відповідно до Положення «Про військово-лікарську експертизу» (затверджено наказом МОУ № 402 зі змінами), можна дати наступну попередню оцінку прибатності до військової служби:
Поперековий відділ хребта:
Дегенеративно-дистрофічні зміни поперекового відділу хребта, протрузій L4-L5, L5-S1 м/х дисків, двобічний формінальний стеноз Iст. на цих рівнях, вторинного помірного стенозу каналу на рівні L4-L5.Міжостисний лігаментит на рівні L4-L5, L5-S1. – Ст. 64 «в» Розкладу Хвороб (придатний до військової служби).

Щодо проблем з колінами та плечовиим суглобом. Відповідно до ст. 61 Розкладу Хвороб,
1) до пункту «а» належать:

кістковий або фіброзний анкілоз великого суглоба в хибному положенні;

патологічна рухливість або стійка контрактура суглоба зі значним обмеженням обсягу рухів;

асептичний некроз головки стегнової кістки або інших кісток, що утворюють великі суглоби;

стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом «б»);

деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

дефект кісток більше 1 см з нестабільністю кінцівки при незадовільних результатах лікування;

псевдоартроз стегнової та великогомілкової кістки;

остеомієліт за наявності секвестрів, секвестральних порожнин, свищів, які довго не загоюються або часто (2 та більше разів на рік) відкриваються.

При анкілозах великих суглобів у функціонально вигідному положенні або за належної компенсації придатність до військової служби осіб, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, визначається за пунктом «б».

2) до пункту «б» належать:

деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом;

остеомієліт (у тому числі і первинно хронічний) з щорічними загостреннями;

стійкі контрактури одного з великих суглобів з помірним обмеженням обсягу рухів;

звичні (3 та більше разів на рік) вивихи великих суглобів, які виникають при незначних фізичних навантаженнях, з вираженою нестійкістю (розхитаністю) або рецидивним синовіїтом суглоба та супроводжуються помірною гіпотрофією м’язів кінцівки.

3) до пункту «в» належать:
деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії;
остеомієліт з нечастими (раз на 2-3 роки) загостреннями за відсутності секвестрів та секвестральних порожнин;
стійкі контрактури в одному з великих суглобів з незначним обмеженням обсягу рухів;
стресові переломи кісток, їх патологічна перебудова після завершення стаціонарного лікування (у тому числі з наявністю металоконструкцій після оперативного лікування) або гіперостози, які перешкоджають руху кінцівки або носінню стандартного взуття, військової форми одягу, спорядження, з больовим синдромом;
звичні (менше 3 разів на рік) вивихи великих суглобів;
нестійкість і рецидивний синовіїт великих суглобів при помірних фізичних навантаженнях;
остеохондропатії з незакінченим процесом.


Відповідно, рішення буде прийматись з огляду на те, яким є порушення функцій суглобів. Відомості МРТ у цьому випадку не є підставою для ухвалення рішення по цій статті. Потрібне заключення лікаря-ортопеда.


Щодо геморою. Відповідно до ст. 43 Розкладу Хвороб, геморой без випадіння узлів оцінюється за п. «в» (придатний), а з випадінням узлів 2-3 стадії за п. б (Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони). Відповідно, придатність залежить від того, чи мають місце випадіння узлів 2-3 стадії.


Загальний висновок: У Вашому випадку, недостатньо медичних даних для вирішення питання щодо того чи є Ви повністю придатним чи придатним тільки для служби у частинах забезпечення.

Вам потрібно звернутись за консультацією до ортопеда для оцінки ступеню порушення функцій суглобів, а також до проктолога для оцінки активності процесу. Після цього, варто звернутись до ВЛК з даними документами задля ухвалення остаточного рішення.

Якщо подобається, тисни кнопку