відстрочка по догляду

Добрий день.
Підкажіть чи можуть мене зобов`язати доглядати двох людей ???
Це потрібно для того щоб розуміти чи може мій чоловік оформити догляд за моїм батьком, інвалідом ІІ групи і отримати відстрочку від мобілізації, якщо я доглядаю свою бабусю. Бабуся лежаче, їй 86 років, є заключення лікарів, що їй потрібний постійний догляд.

17.07.2024 09:11 224

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
62 отзывы (59 +) (3 -)
Консультации: 288
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підоготовку та мобілізацію",Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

Норма законодавства встановлена таким чином, що Ви зобов'язані, відповідно до положень Сімейного Кодексу України та можете здійснювати догляд за Вашим батьком. Той факт, що Ви здійснюєте догляд за Вашою бабусею не звільняє Вас від виконання обов'язку доглядати за батьком, відповідно до ст. 202 Сімейного Кодексу України.

Тому, у Вашому випадку, законодавець зобов'язує Вас до догляду саме щодо Вашого батька. Догляд Вашої бабусі є Вашим правом, а не обов'язком, окрім ситуації коли у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання (ст.266 Сімейного Кодексу України). У будь-якому разі, наявність двох доглядів одночасно не суперечить чинному законодавству. 

Якщо подобається, тисни кнопку