Не видача закордонного паспорту закордоном

Вітаю. Скажіть будь-ласка, якщо я подав документи на закордонний паспорт до ДП Документ 24.02.2024 у Варшаві. Мій паспорт відстежувався до 22 квітня і він був вже у відділенні у Варшаві. Зараз мені незаконно відмовляють в його видачі, аргументуючи технічними проблемами. Скажіть чи є у мене якісь важілі впливу на цю ситуацію? Чи варто мені подавати позов до суду (і до якого суду можна звернутись, українського чи якихось польськіх інституцій) чи ефективніше буде груповий? Я попросив дати мені офіційну відмову, але вони сказали писати на пошту і вони тут не уповноважені видавати ніяких офіційних відмов.

25.07.2024 12:30 186

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
165 отзывов (165 +) (0 -)
Консультации: 560
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1. Зараз мені незаконно відмовляють в його видачі, аргументуючи технічними проблемами. Скажіть чи є у мене якісь важілі впливу на цю ситуацію? - я так розумію, закордонний паспорт вже оформлений і доставлений для видачі до відповідного підрозділу ДП "Документ" ("ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДОКУМЕНТ" ФІЛІЯ В ПОЛЬЩІ"). Однак, цей підрозділ відмовляє Вам у видачі паспорта нібито у зв'язку з технічними проблемами. При цьому, робить це тільки в усній формі.

Можливо ситуація з відмовою пов'язана з постановою КМУ від 23 квітня 2024 р. № 443 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-...). Однак, Ви пишите, що закордонний паспорт вже був пересланий.

Тому, щоб не гадати, пропоную наступний варіант дій:

1) підготувати заяву про видачу Вам закордонного паспорта, оформленого згідно поданих Вами документів від ____ та доставленого до відповідного підрозділу ДП "Документ" такого-то числа. Заява повинна бути офомлена відповідно до вимог статті 5 Закону України "Про звернення громадян". Також раджу вказати на те, що оскільки ваше звернення не потребує додаткового вивчення, то Ви просите розглянути його невідкладно.

До заяви бажано додати копії документів, що подавалися для оформлення закордонного паспорта та підтверджують його знаходження у відповідному підрозділі ДП "Документ" (наприклад, скріншот сторінки щодо стану готовності документа).

Заяву подаєте в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс.

Якщо не захочуть приймати - направляєте на юридичну та/або електронну адресу відповідного підрозділу ДП "Документ".

2) якщо буде відмова у видачі закордонного паспорта або взагалі не буде жодної відповіді - подаєте скарги в ДП "Документ" та до Державної міграційної служби України.

3) якщо за результатами розгляду скарг не буде позитивного результату, тоді залишається лише подача позовної заяви до адміністративного суду з вимогою зобов'язати ДП "Документ" видати Вам закордонний паспорт.

2. Чи варто мені подавати позов до суду (і до якого суду можна звернутись, українського чи якихось польськіх інституцій) чи ефективніше буде груповий? - дане питання знаходиться тільки в українській юрисдикції.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку