Як відстояти свої законні права в разі свавілля ТЦК під час візиту туди для отримання відстрочки

Доброго дня! Питання такі.
Наче маю всі законні підстави для отримання відстрочки, але багато чуток від знайомих вказують на те, що в ТЦК безлад і самоуправство.
Тому відчуваю, що мати документи недостатньо, потрібно ще знати як реагувати в разі перевищення працівниками ТЦК своїх повноважень, деяких конкретних спекуляцій.

1. Що робити якщо мені відмовлять у відстрочці попри наявність законного права у зв`язку з доглядом за п9 статті 23? (як правильно подати апеляцію і т п; про гарячу лінію мін оборони можете не писати, чув що там не відповідають).
2. Як правильно відмовитися від проходження ВЛК? (якщо вважаю, що маю право на відстрочку і враховуючи що в мене досі застарілий статус "обмежено придатний")
3. Як запобігти моїй відправці на навчання прямо з ТЦК у разі такого наміру працівників?

Дякую. Можливі також дрібніші уточнюючі питання, випливаючі з Ваших відповідей
04.08.2024 19:05 248

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
797 отзывов (796 +) (1 -)
Консультации: 2036
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Зараз алгоритм дій для отримання відстрочки кардинально відрізняється від тієї процедури, яка діяла раніше. Дійсно, раніше людина могла принести в ТЦК документи на відстрочку, а замість відстрочки отримати повістку на відправку, або в кращому випадку - направлення на ВЛК.

Але після прийняття Кабміном постанови № 560 ситуація змінилася.

Згідно пункту 57 Постанови 560, для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації при ТЦК утворюються спеціальні комісії.

Згідно пункту 58 Постанови 560, військовозобов’язані особисто подають на ім’я голови комісії заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені нотаріально. 

Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

Тобто не може бути такої ситуації, коли у вас не приймають заяву, а замість цього направляють на ВЛК. А якщо навіть так станеться, то якраз перша ваша дія - дзвінок на гарячу лінію. Ви пишете: "чув що там не відповідають". Невірна думка. Додзвонитися справді важко, але всі хто хочуть - додзвонюються.

Також можна подати письмову скаргу на e-mail Міноборони zvernmou@post.mil.gov.ua

Згідно пункту 60 Постанови 560, комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки.

До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

При цьому якщо в результаті розгляду вашої заяви комісія винесе рішення про відмову у наданні відстрочки, то таку відмову можна буде оскаржити до суду:

Згідно абзацу 6 пункту 60, У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

Єдиний мінус - що поки суд не скасує це рішення, воно буде вважатися чинним, з усіма негативними наслідками.

2. Згідно пункту 63 Постанови 560, військовозобов’язані, які звернулися до ТЦК з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

Отже, чотири різні варіанти:

а) якщо Ви вже подали заяву на відстрочку, то до моменту прийняття рішення комісією ТЦК вас не можуть направити на ВЛК.

б) якщо комісія ВЛК винесла вам рішення про відстрочку - то до закінчення терміну дії відстрочки вас не можуть направити на ВЛК.

в) якщо комісія ВЛК винесла рішення про відмову у наданні відстрочки - тоді вас направлять на ВЛК, так записано в Постанові 560.

г) якщо Ви ще не подавали заяву на відстрочку - ТЦК також має повне право направити вас на ВЛК, щоб дізнатися про ступінь вашої придатності до служби.

Тобто, при настанні варіантів "в", "г" - Ви не можете уникнути проходження ВЛК, Ви зобов'язані пройти ВЛК.

При настанні варіантів "а", "б" - вас не можуть направити на ВЛК. Але якщо це трапляється- знову ж таки, найперше - це дзвінок на гарячу лінію Міноборони. Набирайте поки не додзвонитесь. Потім - письмова скарга на ел. пошту Міноборони. Окрім цього, письмово зафіксуйте свою незгоду з таким рішенням: коли вам дадуть документ для підпису, то перед тим як поставити свій підпис - напишіть в цьому документі: я такий-то, подав заяву про відстрочку, але замість реєстрації заяви мене змушують підписати повістку на проходження ВЛК, з чим я не погоджуюсь.

3. Якщо (гіпотетично) так станеться, що Ви подаєте заяву на відстрочку, але замість рестрації такої заяви вас направляють на ВЛК, а потім вручають повістку на відправку, то зрозуміло, що в цей момент вам нічого не допоможе: ані дзвінки на гарячу лінію, ані направлення письмових скарг, ані ваш адвокат, який буде "чергувати" на вході в ТЦК, оочікуючи вас. В такому разі прийдеться вже оскаржувати неправомірні дії працівників ТЦК, через суд, вже перебуваючи в статусі військовослужбовця.

При цьому Ви можете спочатку записатися в електронну чергу в свій ТЦК, і вибрати там розділ "подання заяви на відстрочку". Це буде ваш доказ, що Ви прийшли не для того щоб просто оновити свої дані чи добровільно пройти ВЛК, а для подання заяви на відстрочку.

Якщо залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку