Оновлення персональних даних за кордоном

Добрий вечір
Проживаю багато років за кордоном. В Україні з військового обліку не знімався. 13 липня повідомив свій ТЦК та СП на електронну пошту про свої персональні дані: адресу проживання за кордоном, іноземний номер телефону та імейл. В понеділок отримав лист відповідь, що я маю оновити дані через консульство за кордоном. Звернувся до консульства, вони кажуть такої процедури не існує. Чи я вважаюсь правопорушником тепер? Чи буде мені нарахований штраф?
Дякую

07.08.2024 21:17 171

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
806 отзывов (805 +) (1 -)
Консультации: 2073
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

За перехідними положеннями Закону 11 квітня 2024 року  № 3633-IX (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n152):

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані: у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Цією нормою не передбачений порядок оновлення даних через дипломатичні установи. А тому, Вам правильну надали відповідь в консульстві. Немає такої процедури оновлення через консульства.

Отже, Ви свій обов'язок із оновленням персональних даних виконали на 100%, якщо Ви повідомили на офіційну електронну адресу ТЦК та СП , про свої актуальні персональні дані. А тому, Ви не можете бути притягнуті до адміністративної відповідальності, адже з Вашого боку немає жодного правопорушення.

Що стосується оновлення даних через консульство.

Вказаним вище Законом також передбачено:  громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України.

Проте, цей обов'язок стосується лише тих, хто був знятий колись з обліку в Україні саме у зв'язку із вибуттям за межі країни більше ніж на 3 місяці, та це не стосується оновлення даних.  А Ви як зазначили в запиті, з обліку в Україні нe знімалися. А тому, ТЦК та СП щось напевно не дочитали, або просто вводили Вас в оману. Але, як би там не було, Ви свій обов'язок виконали, а отже, притягнути Вас до відповідальності підстав немає.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку