Чи маю я право на виключення з обліку, якщо я маю не виліковну хворобу у важкій формі

Доброго дня шукаю, хто може мені роз`яснити з точки зору законодавства України, чи маю я право на виключення з військового обліку через проблеми зі здоров`ям.

Хвороба, має не виліковний аутоімунний характер, потребую замісної терапії гормону у великих дозуваннях. Будь-який збій у графіку прийому препарату, або звичайна простуда моментально провокують загострення з фізичними обмеженнями.
Прийом будь-яких ліків при лікуванні будь-якої іншої проміжної хвороби потребує консультації ендокринолога.

Також ця хвороба уразила частково серце та психіку. Маю усі документи підтверджуючи діагнози.

У мене AIT/ гіпотиреоз - це не виліковна хвороба у важкій формі, що змушує мене приймати замісний гормон у дозуванні > 150мг щоденно, замісна терапія пожиттєва.

В інтернеті знайшов інформацію "наказ 402" пункт 13 це якраз по ендокринології. Шукаю компетентного юриста або адвоката в області медичного або військового права.
09.08.2024 12:21 259

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
805 отзывов (804 +) (1 -)
Консультации: 2050
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

Зараз практично всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

в -- придатні до служби.

Отже, щоб отримати висновок ВЛК про непридатність до служби з виключенням з військового обліку, необхідно отримати хоча би одну статтю з індексом "а".

Тепер оглянемо вашу ситуацію:

Гіпотеріоз відноситься до статті 13 Розкладу хвороб. Згідно Пояснень до застосування статті 13,
- до пункту "а" належать: тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;
- до пункту "б" належать: захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні від 75 до 124 мкг на добу;
- до пункту "в" належать захворювання щитоподібної залози з гіпотиреозом легкого ступеня, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні до 75 мкг на добу.

У вас замісна терапія становить 150мг щоденно, пожиттєво. Такий рівень замісної терапії відповідає пункту "а" статті 13.

Отже, на ВЛК вам повинні встановити статтю 13 Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402, і визнати вас непридатним до служби з виключенням з військового обліку.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку