Чи законна вимога присутності обох батьків для замовлення дитячого закордонного паспорту у консульстві?

Консульство України у Чорногорії для подачі заявки на закордонний паспорт неповнолітній дитині вимагає присутність обох батьків. Чи законна ця вимога? Як замовити паспорт дитині, якщо вона знаходиться в країні лише з мамою?

Якщо така вимога незаконна, як можна добитися виконання консульством своїх обов`язків?

09.08.2024 15:29 145

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
164 отзывы (163 +) (1 -)
Консультации: 874

Вітаю!

ВИМОГИ КОНСУЛЬСЬКИХ ПРАЦІВНИКІВ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ ВИМОГАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ,.

ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТА РЕГЛАМЕНТУЄТЬСЯ ПОСТАНОВОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 07.05.2014 р. № 152

"Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%BF#Text

ОФОРМЛЕННЯ ОСОБІ ДО 16 РОКІВ:

  • Паспорт оформлюється не самою дитиною, а кимось із її батьків від імені дитини. Ким саме оформлюється паспорт, батьком чи матір’ю, різниці не має.
  • Строк дії паспорту складає чотири роки.
  • В залежності від віку особи до паспорту можуть не вноситися певні дані про особу. До досягнення дитиною 12-ти років не скануються відбитки пальців, до досягнення дитиною 14-ти років не проставляється віртуальний підпис.
  • Якщо дитина, один із батьків якої є громадянином України, народилася на території Чорногорії і має чорногорське свідоцтво про народження, то перед оформленням паспорту необхідно обов'язково зареєструвати дитину громадянином України.

Подавати заяви про оформлення громадянства дитини необхідно до Міграційної служби за місцем реєстрації того з батьків, хто планує подавати заяву.

Обов'язково потрібно подати заяву на набуття дитиною громадянства України за народженням, адже надалі, без відповідної довідки про реєстрацію особи громадянином України, неможливо буде отримати закордонний та внутрішній паспорти України.

У довідці про реєстрацію дитини громадянином України буде вказано, що дитина є громадянином від дня її народження.

Для оформлення набуття громадянства України за народженням особою, батьки (один із них) якої на момент її народження були громадянами України один з її батьків подає такі документи:

Закордонна дипломатична установа, до якої подано документи щодо оформлення набуття громадянства України, перевіряє відповідність їх оформлення вимогам законодавства України та підтвердження ними наявності фактів, з якими Закон пов’язує належність особи до громадянства України.

Рішення про оформлення набуття особою громадянства України або про відмову у задоволенні клопотання приймається керівником закордонної дипломатичної установи або його заступником не пізніш ніж у місячний строк з дня надходження документів. Рішення про відмову повідомляється заявникові у письмовій формі не пізніш ніж у тижневий строк з дня його прийняття.

У разі прийняття позитивного рішення, особа реєструється громадянином України та документується довідкою про реєстрацію особи громадянином України, яка подається нею для одержання документів, що підтверджують громадянство України.

Присутність дитини обов’язкова при досягненні 5-ти років. До цього віку присутність дитини під час оформлення є необхідною тільки у разі її фотографування в Посольстві.

Присутність одного з батьків під час подачі документів є обов'язковою.  

Заяву пише один із батьків, хто саме, батько чи мати, різниці не має. Заяву можна написати в Посольстві. Можна роздрукувати і заповнити самостійно (бажано, для пришвидшення процесу оформлення).

Заява-згода другого з батьків на оформлення паспорту дитини. Наприклад, якщо мати пише заяву, то батько пише заяву-згоду. Заяву-згоду можна написати в Посольстві. Можна роздрукувати і заповнити самостійно (бажано, для пришвидшення процесу оформлення).

ОТЖЕ, ОСОБИСТА ПРИСУТНІСТЬ ДРУГОГО З БАТЬКІВ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВА. АЛЕ ДРУГИЙ З БАТЬКІВ ПОВИНЕН НАДАТИ ЗГОДУ НА ОФОРМЛЕННЯ ПАСПОРТА.

СКАРЖИТИСЯ МОЖНА НА:

  • Вашу скаргу щодо консульського обслуговування можливо залишити, зокрема, використавши розміщений на титульній сторінці веб-порталу МЗС банер «Ваш відгук про роботу українського консула» або звернувшись за електронною адресою до Департаменту консульської служби МЗС України 71@mfa.gov.ua
  • УПОВНОВАЖЕНОМУ З ПРАВ ЛЮДИНИ 

https://ombudsman.gov.ua/uk/zayavniku

Якщо подобається, тисни кнопку