Американські ETF і подакти в Україні

Добрий день,

Планую почати займатись пасивними інвестиціями в американські ETF через брокера IBKR. У мене є декілька питань щодо оподаткування прибутку з інвестицій в Україні.

У мене немає економічної освіти, і я не маю жодного досвіду взаємодії з податковою. Тому прошу вибачення, якщо питання будуть беззмістовними або сформульовані некоректно.

1. Як взагалі виглядає процес оподаткування з інвестицій? Це можна зробити онлайн? Хотів би мати інструкцію по пунктах, якщо це можливо.
2. Чи маю повідомляти податкову щодо володіння акціями?
3. В який момент я маю платити податок? Відразу після продажу акцій (кошти залишаються на рахунку брокера), чи при отриманні коштів на мій власний банківський рахунок?
4. Нехай я купив акцію за 500 грн і через деякий час продав за 750 грн. Я сплачую податок за 750 грн чи за чистий дохід (250 грн)? Якщо другий варіант, чи існує поправка на інфляцію?
5. Нехай я купив акцію за 500 грн і через деякий час продав за 450 грн. Я все одно плачу податок, навіть якщо залишусь у мінусі?
6. З ресурсів в інтернеті я дізнався, що працюючи через IBKR, податки будуть автоматично сплачені в США. Чи можу я уникнути подвійного оподаткування? Якщо так, як це зробити?

Дякую.
07.09.2024 12:05 83

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
61 отзыв (58 +) (3 -)
Консультации: 284
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

1. Інвестиційний прибуток підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Ставка податку на доходи фізичних осіб для доходу у вигляді інвестиційного прибутку становить 18 відсотків. Окрім цього, сплатити належить військовий збір.

Окремо сплачується дохід з дивідендів у половинному розмірі ставки, встановленої у пункті 167.1 ПКУ - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток. - тобто, у розмірі 9%

Оподаткування здійснюється один раз на рік. Ви подаєте декларацію про доходи, в якій вказуєте отримані доходи фізичної особи за минулий рік. Робиться це онлайн в електронному кабінеті платника податків: реєструйтесь там за допомогою ДІЇ та подаєте відповідну декларацію.  Сплатити також можна безпосередньо в електронному кабінеті платника податків.

2. Ні, такого обов'язку не встановлено.

3. Податок Ви маєте платити до 1 травня наступного року, за тим, в якому Ви отримали дохід. Формально, Ви отримуєте дохід з моменту продажу акцій і зарахування коштів на рахунок брокера. Фактично, звичайно, це ніхто перевіряти не буде.

4.Інвестиційний прибуток від продажу корпоративних прав є базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) (пп. 164.2.9 ПК).  Тому, так, оподатковуватись буде інвестиційний прибуток (різниця між купівлею та продажем).

5. Ні, в такому разі у Вас відсутній інвестиційний прибуток і нема об'єкту оподаткування.

6. Через IBKR обраховуються податки на дивіденди. Відповідно, при отриманні дивідендів Ви можете їх вже не сплачувати в Україні, оскільки вони оподатковані у США, відповідно до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал. Жодних дій для цього не треба робити, просто не вказуйте цю суму у декларації. Але це не стосується інвестиційного прибутку, за який Ви маєте самостійно звітувати перед українською податковою.

Якщо подобається, тисни кнопку