Постановка на облік та геренація кода в резерв + з закордону + відстрочка

Вітаю.
Моя мета - отримати закордонний паспорт в ДП документ. м. Варшава. Як відомо, від вчора почали видавати документи тим, хто подавався до 24.04.2024 з резерв+ та статусом "на обліку.
Наразі маю такі вихідні данні:
У військоматі не був ніколи. Відповідно в ДІЯ не генерується жодні військові документи.
Виїхав з України в квітні 2024 року, по супроводу батька з інвалідністю другої групи. Відстрочку не оформлював. Весь цей час ми разом перебуваємо за кордоном.
Подався на новий паспорт в ДП Документ м. Варшава 11 квітня 2024 року.
Сьогодні, ДП повідомив, що я можу відібрати свої документи з наявним резерв+ з "правильним" статусом.
Допускаю, що може бути такий шлях : Дистанційно подати документи на відстрочку по статті 23 "наявність батьків з інвалідністю", після чого виконати необхідні дії для отримання "правильного" статусу в резерв+, без відвідин ТЦК, та проходжень ВЛК.
Допускаю, що ТЦК захоче виписати відповідний штраф. Надалі, можливо його буде необхідно оскаржити.
Підкажіть будь-ласка, яка вартість таких процедур, і чи можливо це взагалі.
дякую за увагу
03.10.2024 17:15 98

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
805 отзывов (804 +) (1 -)
Консультации: 2050
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Якщо у вас і батько і мати - особи з інвалідністю ІІ групи, то Ви маєте можливість оформити відстрочку від мобілізації за пунктом 13 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Для цього необхідно особисто подати в ТЦК заяву про відстрочку разом з необхідними документами. Заяву писати - тільки по шаблону, який знаходиться в додатку № 4 постанови КМУ № 560. Перелік необхідних документів що подаються разом з заявою, знаходиться в додатку № 5 постанови КМУ № 560. 

Щодо слова "особисто": ТЦК це сприймає як обов'язок військовозобов'язаного самому прийти до них і подати заяву. В той же час, вже є рішення судів, в яких зазначено, що обов’язок "особисто повідомити" не означає "особисто прибути", тому теоретично можна направити пакет документів до ТЦК поштою, але при цьому бути готовому до можливого судового процесу.

При цьому для подання такої заяви не вимагається подавати разом з додатками копію свого військово-облікового документу. З моменту подання комісія ТЦК на протязі 7-ми днів повинна надати рішення або про надання відстрочки, або про відмову у наданні такої відстрочки. Якщо буде рішення про надання відстрочки, то вас вже ніхто не змусить проходити ВЛК (на період дії такої відстрочки).

Тобто теоретично ваша схема - робоча, і може нормально спрацювати.

Щодо штрафних санкцій - якщо Ви до 17 липня 2024 року не оновили свої дані, то отримаєте штраф 17 тисяч грн. Чи можливо його оскаржити - можливо, але тут багато нюансів, тому зараз, не знаючи всіх деталей, нереально однозначно відповісти на це питання.

Якщо у вас немає військово-облікового документу, та/або Ви не ставали на облік як військовозобов'язаний - це також підстава для штрафу. Тут також є багато судових рішень: одні суди вважають, що немає підстав для нарахування штрафів, інші суди вважають, що непостановка на військовий облік - це триваюче правопорушення, тобто можна штрафувати. Тому туту теж багато чого залежить від конкретного суду, в якому буде розглядатися справа.

Якщо щось незрозуміло або залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку