Мобілізація

Чи можуть мобілізувати, якщо є діагноз шизофренія? Які документи потрібно надати, щоб уникнути мобілізації на підставі цього діагнозу, і як правильно їх оформити?

Та інші деталі щодо цього питання

07.10.2024 21:59 103

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 1 год
80 отзывов (80 +) (0 -)
Консультации: 245
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Добрий день!

Відповідно до Розладу хвороб ( посилання: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text ) хвороба Шизофренія відноситься до статті 16:

Стаття 16

Включено: ендогенні психози F20-F39 (шизофренія, шизотиповий розлад, хронічні маячні розлади, гострі та транзиторні психічні розлади, шизоафективні розлади, маніакальний епізод, біполярний афективний розлад, стійкі та інші розлади настрою (афективні)
Виключено: F32; F33 (включено до статті 17)

а) шизофренія, шизотипові та маячні розлади, афективні розлади з часто повторюваними фазами

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) розлади настрою (афективні) з рідкими приступами та тривалими проміжками повного клінічного здоров’я

Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

Для того, щоб ВЛК визнало Вас непридатним за цією статтею, необхідно мати один з діагнозів: "шизофренія, шизотипові та маячні розлади, афективні розлади з часто повторюваними фазами" (графа А статті 16).

У цю статтю входять гострий поліморфний психотичний розлад, розлади шизофренічного спектру (шизоафективний розлад, шизофренія, шизотипові та маячні розлади, транзиторні психотичні розлади), афективні розлади (маніакальний епізод, БАР I та II типу), встановлені тільки в спеціалізованому стаціонарі.

До пункту «а» належать усі форми шизофренії, шизотипових та хронічних маячних розладів з частими загостреннями та/або хронічним перебігом, шизоафективний розлад, гострий поліморфний психотичний розлад з симптомами шизофренії, БАР з частими змінами фаз без стійких епізодів інтермісії.

Отже, якщо у спеціалізованому стаціонарі Вам буде встановлений один з вищевказаних діагнозів, який може бути перепровірений під час проходження ВЛК, Вас мають визнати непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Після лікування у спеціалізованому стаціонарі Вам мають видати медичні документи, які повинні враховуватись ВЛК (Ви маєте їх надати під час проходженняі комісії ВЛК).

Враховуйте, що ВЛК може направити Вас на додаткові медичні обстеження для підтвердження діагнозу.

При цьому неправомірне рішення ВЛК можна оскаржити (якщо воно буде протирічити наявним хворобам).

Якщо у Вас будуть додаткові запитання - прошу напишіть у будь-який мессенджер 0731710756.

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку