Майно між чоловіком та дружиною

Добрий день.
Ми з чоловіком розлучаємося. Є квартира та машина придбані в шлюбі. Ми вирішили що квартиру чоловік перепише на дружину, а машину йому. Як це правильно оформити враховуючи, що ми проживаємо в Польщі. Чоловік заїхати в Україну не може.
Буду вдячна за варіанти
16.10.2024 17:31 88

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
813 отзывов (812 +) (1 -)
Консультации: 2087
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

В Вашій ситуації саме договір поділу спільного майна подружжя є назручнішим та найдешевшим варіантом. Не потрібно на кожний обєкт нерухомого чи рухомого майна оформлювати угоди (наприклад, дарування чи купівлі-продажу), або видавати довіреності (від чоловіка наприклад) на вчинення правочинів з відчуження майна.

Таку угоду можна укласти не тільки у нотаріуса в Україні, але й за кордоном. За цим договором  частка в спільному нерухомому майні, набуте під час шлюбу передається одному з подружжя (жінці), натомість частка на рухомому майні що надежить дружині, переходить чоловікову, це вкладається в одному договорі на поділ майна. В такому випадку статус майна  спільної сумісної власності змінюється, в результаті чого сторони стають 100% власниками майна, який є предметом  договору.

Згідно до Наказу Міністерства Юстиції України 27.12.2004  № 142/5/310 "Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України" (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#top посвідчити такий договір можна в дипломатичній установі (посольстві/консульстві) України за кордоном, з подальшим внесенням такої угоди до нотаріального реєстру вже в Україні ( у будь-якого нотаріуса). На підставі чого він зробить реєстраційні дії в Реєстрі речових прав на нерухоме майно. А що стосується права власності на автомобіль,  то потрібно виясняти на кого зареєстровано авто (напишіть мені). Якщо на чоловіка, то жодних реєстраційних дій робити не потрібно.

Договір поділу майна подружжя можу скинути Вам на пошту, та за потреби можу допомогти його адаптувати під Вашу ситуацію. Отже, перед тим як Вам посвідчать угоду в посольстві чи консульстві, Вам потрібно їм скинути договір на ел. пошту для попереднього ознайомлення, вони потім роздрукують ти засвідчать підписами. Щодо чоловіка, то для дипломатичної установи достатньо військово-облікового документу з відомостями про перебування (або виключення ) з обліку. Ви можете його згенерувати в Резерв+ якщо у чоловіка немає в паперовому вигляді.

У разі виникнення додаткових питань, або уточнень звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм/Ватсап

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку