Спрощення порядку отримання статусу УБД

Військовим спростили порядок отримання статусу учасника бойових дій.
16.10.2024 21:48 53

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
813 отзывов (812 +) (1 -)
Консультации: 2087
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право
Військовим спростили порядок отримання статусу учасника бойових дій.
Кабінетом Міністрів було прийнято Постанову від 10 вересня 2024 р. № 1041, якою передбачається порядок надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій.
Статус учасника бойових дій надається військовослужбовцям та добровольцям територіальної громади, які брали участь у виконанні бойових (службових, спеціальних) завдань безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях, у період воєнного стану під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку військовою агресією рф проти України. Перелік чи довідник таких районів ( ведення бойових дій, або тимчасово окупованих територій) затверджується Мінреінтеграції.
Відомості, які є підставою для отримання в подальшому статусу учасника бойових дій, вносяться уповноваженою особою військової частини до Єдиного державного реєстру ветеранів війни, після проходження такою уповноваженою особою електронної верифікації цифровим підписом в електронному кабінеті. Відповідні відомості вносяться у п`ятиденний строк до початку виконання військовим або добровольцем відповідного бойового наказу (розпорядження) в районах ведення бойових дій.
Під час внесення відомостей до Реєстру (персональні дані, паспортні дані, податковий номер, номер в демографічному реєстрі, відомості про сім’ю тощо) уповноваженою особою військової частини шляхом електронної взаємодії підтверджуються дані з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
Після того як відомості в Реєстрі будуть обліковані, військова частина та військовослужбовець (доброволець) отримує відповідне електронне повідомлення на електронну пошту. Особи, які набули статусу учасника бойових дій, мають право отримати витяг з Реєстру, а також за бажанням посвідчення учасника бойових дій та нагрудний знак Учасника бойових дій- ветерана війни.
Отриманий електронний витяг з Реєстру є достатнім документом, що підтверджує статус учасника бойових дій та є підставою для подальшого оформлення відповідних пільг та соціальних гарантій, як для військового так і для його родини.
Планується, що автоматична система запрацює протягом наступних чотирьох місяців.
Якщо подобається, тисни кнопку