В'їзд в Україну громадянина України на службовому авто з польською реєстрацією

Громадянин України на законних підставах має право перетинати державний кордон України. Офіційно працює в польській компанії по трудовому договору та має закордонні відрядження, в тому числі і до України. Має службове легкове авто, звісно, оформлене на польську компанію, котра є його роботодавцем. Отже, є наступні питання:
1) Чи можливий в`їзд до України на такому авто?
2) Якщо так, то на який максимальний строк і які документи для такого в`їзду потрібні?

18.10.2024 19:17 81

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
165 отзывов (164 +) (1 -)
Консультации: 887

Вітаю!

Нормативна база

Тимчасове ввезення - це митний режим, відповідно до якого транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання.

Якщо українець, будучи співробітником зарубіжної компанії і працюючи закордоном, управляє зареєстрованим на цю іноземну юрособу транспортним засобом, він має право протягом одного року управляти цим авто на території України, але з обов'язковим протягом року одноразовим виїздом за межі митної території України.

Вам потрібен офіційний документ від фірми на виїзд із Польщі в Україну . Так як авто на фірму то потрібен офіційний документ. Тоді проїдете.

Консульський облік подіє лише на ваше власне авто, не на фірму.

Порядок ввезення транспортних засобів за Конвенцією про тимчасове ввезення:

Товари (у тому числі транспортні засоби), на тимчасове ввезення яких був наданий дозвіл, повинні бути вивезені у визначений термін, визнаний достатнім для досягнення мети тимчасового ввезення.

Які авто можна ввозити за Конвецією?:

Конвенція розрізняє два види транспортних засобів (ТЗ):

1. ТЗ комерційного використання – використовують для міжнародних платних перевезень осіб або для міжнародних комерційних перевезень вантажів. Використовувати такі ТЗ для внутрішніх перевезень заборонено. Для міжнародного перевезення пасажирів потрібна ліцензія.

До автомобілів, які використовують для міжнародного перевезення вантажів, законодавство також висуває ряд вимог (детальніше в Законі України «Про автомобільний транспорт»).

2. ТЗ приватного використання – використовують для особистих потреб. Поїздку на авто у відрядження митниця розглядає як особисте використання.

Тут краще використовувати поняття «резидент»/«нерезидент».

  • Резидент – підприємства, зареєстровані на території України; громадяни, які постійно проживають на території України. Тобто, це можуть бути навіть іноземці, які мають посвідку на постійне проживання на території України.
  • Нерезидент – іноземні підприємства; громадяни, які постійно проживають за кордоном.

        Що стосується ТЗ приватного використання, то Конвенція надає пільги у сплаті митних платежів щодо таких ТЗ тільки нерезидентам. Натомість ТЗ комерційного використання без сплати митних платежів можуть ввозити як резиденти так і нерезиденти. Такі ТЗ повинні бути зареєстровані за кордоном і належати нерезиденту. Якщо резидент ввозить такий ТЗ, то він повинен надати підтвердження, що цей ТЗ він буде використовувати для міжнародного перевезення вантажів за вказівками його власника.

        Майже у всіх випадках іноземні автомобілі ввозять на територію України з використанням «зеленого коридору». Цим самим водії автоматично декларують, що їхні ТЗ є ТЗ особистого використання.

        Якщо ТЗ належить до ТЗ комерційного використання, то його не можна ввозити через «зелений коридор» (частина 2 статті 379 Митного кодексу України).

        На порушника цього правила можуть скласти протокол за статтею 471 Митного кодексу України, а можуть ще і за статтею 472 (санкція передбачає конфіскацію ТЗ + штраф у розмірі його вартості).

        ЯКЩО ЦЕ ТЗ НЕ ДЛЯ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВ, ТО ВСТУПАЮ В ДІЮ СТАТТЯ 380 МИТНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ:

        "Транспортні засоби, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які ввозяться громадянами-резидентами у зв’язку з виконанням своїх обов’язків за укладеними трудовими договорами з підприємствами-нерезидентами, що підтверджується документами відповідних компетентних органів країни реєстрації підприємства-нерезидента, для цілей цього Кодексу вважаються транспортними засобами особистого користування. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України таких транспортних засобів дозволяється на строк до 10 діб за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу."

        1. ВИ МАЄТЕ ПРАВО В'ЇХАТИ В УКРАЇНУ. 

        2. ЯКЩО ЦЕ АВТО ДО 3,5 Т - В'ЇЗД НА СТРОК ДО 10 ДІБ, ЯКЩО БІЛЬШЕ  - 1 РІК.

        Якщо подобається, тисни кнопку