Не можу стати на військовий облік

Доброго дня. Я військовозабов`язаний, переселенець з Луганської області. В березні 2022 став на військовий облік в Хмельницькому. Маю тимчасове посвідчення із відповідною печаткою. Станом на зараз проживаю у Києві. Через резерв + пробував оновитися - пище що "дані не повні, зверніться до тцк". Статус "не на обліку". Дані з Оберігу - лише ПІБ та дата народження. Оновив адресу проживання. В тцк ходив, через черги фізично не можу потрапити до потрібних кабінетів... Чи можу я надати свої дані для оновлення наприклад електронною поштою до тцк? Чи якимось іншим шляхом виконати вимоги закону щоб уникнути штрафу?
Також маю підстави для відстрочки за навчанням. Перша вища освіта, магістратура, денна форма. Як саме у моїй ситуації реалізувати право на відстрочку?
11.07.2024 15:36 208

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
165 отзывов (165 +) (0 -)
Консультации: 559
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Чи можу я надати свої дані для оновлення наприклад електронною поштою до тцк? - у пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" вказано наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text):

"2. Установити, що:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);...

Ви вже оновили/уточнили відповідні дані (адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти за наявності) через застосунок Резерв+.

Дата уточнення даних - 08.07.2024 року. Тобто, Ви виконали вимогу вищевказаного Закону і надсилати ці дані засобами поштового чи електронного зв'язку Вам непотрібно.

Інша справа, що в реєстрі "Оберіг" по Вам відсутня наступна інформація: про категорію обліку (призовник, військовозобов'язаний, резервіст) та перебування на обліку у відповідному ТЦК.

Мабуть, Хмельницький РТЦК та СП не вніс до реєстру відомості, що Вас було взято на військовий облік військовозобов'язаних 30.03.2022.

Однак, уточнити ці дані можна лише шляхом особистого прибуття до ТЦК за місцем реєстрації (тобто, до Хмельницького РТЦК та СП).

2) В тцк ходив, через черги фізично не можу потрапити до потрібних кабінетів... Чи можу я надати свої дані для оновлення наприклад електронною поштою до тцк? Чи якимось іншим шляхом виконати вимоги закону щоб уникнути штрафу?вимогу Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" Ви виконали (уточнили адресу проживання та номер телефону).

Інша справа, що згідно відмітки у тимчасовому посвідченні військовозобов'язани на обліку Ви стоїте у Хмельницькому РТЦК та СП. Однак, проживаєте не в Хмельницькому, а в м. Києві (саме така адреса була вказана під час оновлення даних через Резерв+).

Відповідно до підпункт 8 пункту 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

"Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

7) місце проживання та місце перебування;".

Отже, якщо Ви особисто в семиденний строк не повідомили Хмельницький РТЦК та СП про зміну місця проживання, то це буде вважатися порушенням правил військового обліку згідно статті 210 КУпАП і Вам може загрожувати штраф у розмірі 17000-25500 грн. 

3) Також маю підстави для відстрочки за навчанням. Перша вища освіта, магістратура, денна форма. Як саме у моїй ситуації реалізувати право на відстрочку? - відповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560), за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5

"Додаток 5 - довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна"...
 
Згідно пункту 62 Порядку № 560 здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

Отже, для отримання відстрочки Вам потрібно особисто подати письмову заяву за формою, визначеною у додатку 4, та довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9.

Формується така довідка закладом освіти, в якому навчається студент (роз'яснення МОН - https://osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/92156/#google_vignette).

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку