Виключений з військового обілку та закон о мобілізації.

Виключений з війського во обліку у 2023 р. за ст. 30а. Які зміни передбачаються новими законами о мобілізації для виключених з обліку? Чи потрібно оновлювати данні? Чи змінюються умови перетину кордону (мати довідку ВЛК та військовий квиток зі штрих кодом)?
02.05.2024 11:37 468

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1900
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо необхідності оновити свої дані:

Вас визнали непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. Це означає що Ви більше не військовозобов'язаний, і Ви вже не перебуваєте в запасі. 

У відповідності до абзацу 4 пункту 1 частини 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 3633 (набирає чинності з 18.05.2024 року), громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Ви вже не перебуваєете на обліку, не являєтесь ані військовозобов'язаним ані резервістом, отже у вас немає обов'язку оновлювати свої дані.

2. Щодо умов для перетину кордону:

При виїзді за межі України прикордонники почали перевіряти всіх чоловіків - чи є вони в базі Оберіг. В принципі, вас повинні були внести туди, але на жаль досить часто трапляються ситуації коли працівники ТЦК фізично не встигають внести в Обергі всі необхідні дані.

А якщо вас немає в електронній базі - за кордон не випустять.

Чому так сталося: 2 квітня 2024 року президент України підписав Закон України №3549-ІХ "Про цифровізацію військового обліку та запровадження електронного кабінету військовозобов’язаного". Також був ухвалений законопроєкт №10062 щодо цифровізації армії, яким передбачається створення та запуск електронного військового обліку в Україні. Це стосується електронного кабінету військовозобов’язаного та електронного військового квитка. Електронний військовий квиток (ЕВК) – це виписка з реєстру, яка свідчитиме про обліковий статус громадянина. Е-квиток прийде на зміну паперовому військовому квитку. 

Електронний військовий квиток працюватиме у системі Оберіг – це електронний реєстр військовозобов’язаних призовників, військовозобовʼязаних і резервістів. Система Оберіг обробляє та зберігає дані для військового обліку. Раніше вони зберігалися в ТЦК у вигляді паперових документів, а тепер їх оцифровують. 

Але поки немає ЕВК, після впорядкування даних в Єдиному державному реєстрі у військкоматах наносять штрих-код (унікальний обліковий номер в Єдиному реєстрі військовозобов’язаних) в звичайний паперовий військовий квиток (або інший військово-обліковий документ).

Тому як і раніше, при перетині кордону треба показати довідку ВЛК про виключення з військового обліку, а окрім цього також пред'явити свій військовий квиток з нанесеним штрих-кодом.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram