Звернення до ТЦК з питання виключення з військового обліку по досягненню граничного віку

Доброго дня.
Після закінчення військової кафедри при інституті 19.05.1992р.отримав звання лейтенант запасу , військову облікову спеціальність 261---, та записано у військовому квитку, що відношусь до запасу 1 розряду.
Відповідно до ч3 п1 ст. 28 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу»
від 25 березня 1992 року №2233-XII, та всіх попередніх законів, я відносився до осіб молодшого офіцерського складу, які перебувають у запасі першого розряду, про що є відмітка у військовому квитку.
Відповідно до ч6 п4 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу»
від 25 березня 1992 року №2233-XII і всіх попередніх законів, та пункту 35 «Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30 грудня 2022 року № 1487, та всіх попередніх нормативних актів, які діяли станом на 2014р., я маю бути виключений з військового обліку по досягненню граничного віку, оскільки 11.07.2014 року мені виповнилось 45 років - досяг граничного віку, зараз 55років.
Думаю поновити на військовому обліку не зможуть, адже згідно ч.1, ч.2 статті 37 закону України №2233-XII, я не належу до жодної категорії громадян.
Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення». Пункт 11. Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством, проводяться у такому порядку: абз.2 … (якщо під час уточнення військово-облікових ознак буде встановлено, що громадянин був виключений з військового обліку за діючим законодавством, він на військовому обліку не поновлюється)…
Під час оновлення даних у ЦНАПі отримав витяг №1284731-10072024 з ЄДР призовників, військовозобов’язаних т резервістів, що «даних про перебування на військовому обліку не знайдено», в графі вид військового обліку: «не на обліку».
Чи звертатись в ТЦК для отримання відмітки у військовому квитку про виключення з військового обліку по досягненню граничного віку?
Чи при такому зверненні навпаки поновлять на обліку?
Чи є ще якийсь закон при якому мене можуть поновити на обліку?
Як правильно розуміти Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск Пункт 11. абз.2 ?
Дякую за відповідь.
Володимир.

20.07.2024 13:15 688

Консультация исполнителя

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
На портале: 7 месяцев
18 отзывов (18 +) (0 -)
Консультации: 67

Добрий вечір!

 Чи звертатись в ТЦК для отримання відмітки у військовому квитку про виключення з військового обліку по досягненню граничного віку?

Відповідно до п. 6 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 (визнані непридатними до військової служби) та 4 (досягли граничного віку перебування в запасі) цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

Отже, у вас повинен бути ВОД з відміткою про виключення із військового обліку і у випадку перевірки документів якщо у вас не буде відмітки у ВОД або данні вашого ВОД будуть відрізнятись від даних ЄДР, вам можуть «запропонувати» примусово з’явитись в ТЦК.  

Чи при такому зверненні навпаки поновлять на обліку?

Як ви вірно зазначили в своєму запиті ви не є особою, яка підлягає взяттю на військовий облік.

Окремо повідомляю, що судова практика стоїть не на боці громадян і скоріш за все вас поновлять на обліку.

Чи є ще якийсь закон при якому мене можуть поновити на обліку?

Надаю Вам судове рішення з аналогічною ситуацією, де громадянину відмовлено у його позові, де він оскаржував взяття його на військовий облік:

В 2009 році військовозобов`язаного, було виключено з військового обліку військовозобов`язаних Довгинцівського РВК на підставі п.4 ч.6 ст.37 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (в редакції 2009 року), згідно з якою виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України, які досягли граничного віку перебування в запасі, при цьому відповідно до ч.2 ст.28 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (в редакції 2009 року) граничний вік перебування в запасі військовозобов`язаних, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового складу - до 40 років.

Про виключення особи у 2009 році з військового обліку є відмітка в обліковій картці до військового квитка. Отже, посадовими особами Довгинцівського РВК було дотримано всіх вимог чинного на той час законодавства. Однак, 01.04.2014 року до Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу» було внесено зміни, якими передбачено, що граничний вік перебування в запасі другого розряду рядового складу було збільшено до 50 років. В подальшому, редакцією Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу» від 22.07.2014р. граничний вік перебування в запасі другого розряду рядового складу було збільшено ще раз до 60 років. Отже, з набранням чинності зазначених змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» (в редакції 2014 року) особу було автоматично поновлено в запас, незалежно від того чи перебував він на військовому обліку, оскільки він ще не досяг 60-річного віку, тобто повинен згідно з чинним законодавством перебувати на військовому обліку військовозобов`язаних. При цьому порядок поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних передбачений пунктом 11 Додатку №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22.06.2015 року №332/2/2180, прийнятої на підставі внесених змін до Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу». Посилання особи на статтю 58 Конституції України є не доцільним, оскільки в даному випадку відсутня зворотна дія в часі Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», бо особа поновлюється на військовому обліку військовозобов`язаних з 2014 року, а не з 2009 року, тобто після набрання законної сили змінами до ст.28 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу». Зазначені норми Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу» в редакції від 15.06.2011р., попри їх подальші зміни, не були скасовані або визнані неконституційними в установленому порядку. Таким чином, доводи особи є безпідставними та необґрунтованими, а в діях посадових осіб ТЦК та СП відсутні порушення чинних норм Конституції України та Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу». При цьому, вимоги особи щодо видачі довідки чи іншого документу про виключення з військового обліку у зв`язку із досягненням граничного 40-річного віку перебування у запасі станом на 28.09.2009 року є незаконним та такими, що не підлягають задоволенню, у зв`язку із відсутністю в чинному законодавстві форм довідок чи інших документів, які видаються військовозобов`язаним, виключеним з військового обліку у зв`язку з досягненням. граничного 40-річного віку перебування у запасі, разом з тим, всі відмітки проставляються в обліковій карті та військово-обліковому документі.


Як правильно розуміти Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск Пункт 11. абз.2 ?

Директива Генерального штабу Збройних Сил України має нижчу юридичну силу ніж закон, тому, з урахуванням судової практики, дана директива скоріш за все  не буде підставою для не поновлення на військовому обліку.

Якщо подобається, тисни кнопку