Звернення до ТЦК з питання виключення з військового обліку по досягненню граничного віку

Доброго дня.
Після закінчення військової кафедри при інституті 19.05.1992р.отримав звання лейтенант запасу , військову облікову спеціальність 261---, та записано у військовому квитку, що відношусь до запасу 1 розряду.
Відповідно до ч3 п1 ст. 28 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу»
від 25 березня 1992 року №2233-XII, та всіх попередніх законів, я відносився до осіб молодшого офіцерського складу, які перебувають у запасі першого розряду, про що є відмітка у військовому квитку.
Відповідно до ч6 п4 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу»
від 25 березня 1992 року №2233-XII і всіх попередніх законів, та пункту 35 «Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30 грудня 2022 року № 1487, та всіх попередніх нормативних актів, які діяли станом на 2014р., я маю бути виключений з військового обліку по досягненню граничного віку, оскільки 11.07.2014 року мені виповнилось 45 років - досяг граничного віку, зараз 55років.
Думаю поновити на військовому обліку не зможуть, адже згідно ч.1, ч.2 статті 37 закону України №2233-XII, я не належу до жодної категорії громадян.
Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення». Пункт 11. Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством, проводяться у такому порядку: абз.2 … (якщо під час уточнення військово-облікових ознак буде встановлено, що громадянин був виключений з військового обліку за діючим законодавством, він на військовому обліку не поновлюється)…
Під час оновлення даних у ЦНАПі отримав витяг №1284731-10072024 з ЄДР призовників, військовозобов’язаних т резервістів, що «даних про перебування на військовому обліку не знайдено», в графі вид військового обліку: «не на обліку».
Чи звертатись в ТЦК для отримання відмітки у військовому квитку про виключення з військового обліку по досягненню граничного віку?
Чи при такому зверненні навпаки поновлять на обліку?
Чи є ще якийсь закон при якому мене можуть поновити на обліку?
Як правильно розуміти Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск Пункт 11. абз.2 ?
Дякую за відповідь.
Володимир.

20.07.2024 13:15 461

Консультация исполнителя

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
На портале: 6 месяцев
18 отзывов (18 +) (0 -)
Консультации: 65

Добрий вечір!

 Чи звертатись в ТЦК для отримання відмітки у військовому квитку про виключення з військового обліку по досягненню граничного віку?

Відповідно до п. 6 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 (визнані непридатними до військової служби) та 4 (досягли граничного віку перебування в запасі) цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

Отже, у вас повинен бути ВОД з відміткою про виключення із військового обліку і у випадку перевірки документів якщо у вас не буде відмітки у ВОД або данні вашого ВОД будуть відрізнятись від даних ЄДР, вам можуть «запропонувати» примусово з’явитись в ТЦК.  

Чи при такому зверненні навпаки поновлять на обліку?

Як ви вірно зазначили в своєму запиті ви не є особою, яка підлягає взяттю на військовий облік.

Окремо повідомляю, що судова практика стоїть не на боці громадян і скоріш за все вас поновлять на обліку.

Чи є ще якийсь закон при якому мене можуть поновити на обліку?

Надаю Вам судове рішення з аналогічною ситуацією, де громадянину відмовлено у його позові, де він оскаржував взяття його на військовий облік:

В 2009 році військовозобов`язаного, було виключено з військового обліку військовозобов`язаних Довгинцівського РВК на підставі п.4 ч.6 ст.37 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (в редакції 2009 року), згідно з якою виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України, які досягли граничного віку перебування в запасі, при цьому відповідно до ч.2 ст.28 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (в редакції 2009 року) граничний вік перебування в запасі військовозобов`язаних, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового складу - до 40 років.

Про виключення особи у 2009 році з військового обліку є відмітка в обліковій картці до військового квитка. Отже, посадовими особами Довгинцівського РВК було дотримано всіх вимог чинного на той час законодавства. Однак, 01.04.2014 року до Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу» було внесено зміни, якими передбачено, що граничний вік перебування в запасі другого розряду рядового складу було збільшено до 50 років. В подальшому, редакцією Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу» від 22.07.2014р. граничний вік перебування в запасі другого розряду рядового складу було збільшено ще раз до 60 років. Отже, з набранням чинності зазначених змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» (в редакції 2014 року) особу було автоматично поновлено в запас, незалежно від того чи перебував він на військовому обліку, оскільки він ще не досяг 60-річного віку, тобто повинен згідно з чинним законодавством перебувати на військовому обліку військовозобов`язаних. При цьому порядок поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних передбачений пунктом 11 Додатку №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22.06.2015 року №332/2/2180, прийнятої на підставі внесених змін до Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу». Посилання особи на статтю 58 Конституції України є не доцільним, оскільки в даному випадку відсутня зворотна дія в часі Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», бо особа поновлюється на військовому обліку військовозобов`язаних з 2014 року, а не з 2009 року, тобто після набрання законної сили змінами до ст.28 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу». Зазначені норми Закону України №2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу» в редакції від 15.06.2011р., попри їх подальші зміни, не були скасовані або визнані неконституційними в установленому порядку. Таким чином, доводи особи є безпідставними та необґрунтованими, а в діях посадових осіб ТЦК та СП відсутні порушення чинних норм Конституції України та Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу». При цьому, вимоги особи щодо видачі довідки чи іншого документу про виключення з військового обліку у зв`язку із досягненням граничного 40-річного віку перебування у запасі станом на 28.09.2009 року є незаконним та такими, що не підлягають задоволенню, у зв`язку із відсутністю в чинному законодавстві форм довідок чи інших документів, які видаються військовозобов`язаним, виключеним з військового обліку у зв`язку з досягненням. граничного 40-річного віку перебування у запасі, разом з тим, всі відмітки проставляються в обліковій карті та військово-обліковому документі.


Як правильно розуміти Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск Пункт 11. абз.2 ?

Директива Генерального штабу Збройних Сил України має нижчу юридичну силу ніж закон, тому, з урахуванням судової практики, дана директива скоріш за все  не буде підставою для не поновлення на військовому обліку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram